ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα η συγχώνευση LAFARGE – HOLCIM

στον-αέρα-η-συγχώνευση-lafarge-holcim-607960

Aναστολή διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε o ελβετικός κολοσσός τσιμέντου που ζητά να έχει «το πάνω χέρι» απέναντι στους Γάλλους

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη συγχώνευση και την απορρόφηση της Lafarge από την Holcim, οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν. Το πάγωμα των διαδικασιών έπεσε σαν «βόμβα» στην αγορά, ενώ στην ΑΓΕΤ επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς η αναστολή διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα σχέδια για συγχώνευση των δύο εταιρειών είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2014 και προέβλεπαν συγχώνευση σε ίση βάση. Εκτοτε, όμως, τα εταιρικά αποτελέσματα, η κίνηση των μετοχών και η ανατίμηση του φράγκου έχουν ισχυροποιήσει τη θέση της Holcim.

Η Holcim ανακοίνωσε αναστολή των διαπραγματεύσεων για συγχώνευση με τη Lafarge, πιέζοντας τη γαλλική εταιρεία να επανεξετάσει τους όρους της συμφωνίας, ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των 42 δισ. ευρώ και ζητά επαναδιαπραγμάτευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Holcim παρουσίασε πολύ καλύτερες επιδόσεις από τη Lafarge, τόσο σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών όσο και σε επίπεδο πορείας μετοχής για αυτό το λόγο και οι Ελβετοί ζητούν να αλλάξει ο λόγος ανταλλαγής μετοχών (που είχε οριστεί στο 1 προς 1) και να έχουν περισσότερες θέσεις στο Δ.Σ. του νέου ομίλου. Η αρχική συμφωνία έκανε λόγο επτά θέσεις για τους εκπροσώπους της κάθε εταιρείας και να μην αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο ισχυρός άνδρας της Lafarge Μπρουνό Λαφόν όπως είχε προβλεφθεί, με πρόεδρο το αφεντικό της Holcim Βόλφγκανγκ Ράιτζλε.

Οπως αναφέρει ο διεθνής οικονομικός τύπος η Lafarge απάντησε επισήμως ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών αλλά όχι τους υπόλοιπους όρους, διαμηνύοντας ότι επιθυμεί ακόμα την ολοκλήρωση του deal, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.

Είχαν ήδη πάρει «πράσινο φως»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από ενάμιση μόλις μήνα, Holcim και Lafarge, είχαν πάρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση για να προχωρήσει η συγχώνευσή τους, υπό την προϋπόθεση να πραγματοποιήσουν πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων ώστε η συγχώνευσή τους να μη δημιουργήσει προβλήματα στον ανταγωνισμό.

Για την απόκτηση της σχετικής έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε. οι δύο εταιρείες, η ελβετική Ηοlcim και η γαλλική Lafarge, στάθμισαν τις επιπτώσεις από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, συνδυάζοντας την παρουσία τους στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Οι δύο εταιρείες είχαν από τον περασμένο Ιούλιο προκαταβάλλει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η συγχώνευσή τους, παρουσιάζοντας ένα αρχικό σχέδιο πωλήσεων στοιχείων του ενεργητικού τους, ωστόσο για να πάρουν τελικά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δύο τσιμεντοβιομηχανίες πρόσθεσαν στη λίστα των προς πώληση στοιχείων του ενεργητικού τους έναν σταθμό ανάμειξης στο Σαν – Ναζέρ (Saint – Nazair) στη Γαλλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου