ΤΟΠΙΚΑ

«Ανάσα» με την καταβολή εφημεριών

ανάσα-με-την-καταβολή-εφημεριών-607987

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής ~ Ν. Χαυτούρας: Θετική η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης

Οικονομική ανάσα φαίνεται ότι παίρνουν οι γιατροί τόσο του ΕΣΥ όσο και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που αφορά στην πληρωμή των εφημεριών (Αρ. Φύλλου 382 /19/3.2015).

Με τη δημοσίευση του εν λόγω ΦΕΚ -το οποίο υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών- ξεμπλοκάρεται η διαδικασία για την πληρωμή των εφημεριών στους γιατρούς του ΕΣΥ, ΠΕΔΥ και ΕΚΑΒ τα έτη 2012, 2013 και 2014.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ

Ακόμη ξεκινά επίσημα πλέον, η διαδικασία πληρωμής πρόσθετων αμοιβών και υπερωριών και για το υπόλοιπο προσωπικό των παραπάνω υγειονομικών φορέων για τα ίδια έτη. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το κονδύλι που αφορά στην καταβολή των εφημεριών, ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον η διαδικασία της καταβολής θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα.

«Πρόκειται για θετική εξέλιξη και χαιρετίζουμε την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων να δώσουν λύση στο πρόβλημα με τις εφημερίες», αναφέρει ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Μαγνησίας κ. Νικ. Χαυτούρας και προσθέτει: «Επισημαίνουμε ότι οι γιατροί είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2014 για τις τακτικές εφημερίες, ενώ για τις έκτακτες εφημερίες, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα. Κατά μέσο όρο συνολικά μιλάμε για ποσά 500-600 ευρώ το μήνα για τις τακτικές εφημερίες και περίπου 200 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο και ανάλογα με το βαθμό, για τις έκτακτες εφημερίες οι οποίες είναι απλήρωτες περίπου ένα εξάμηνο».

Ωστόσο, τονίζει ο κ. Χαυτούρας, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου και τις άλλες υγειονομικές Μονάδες καθώς δεν έχουν καταβληθεί οι υπερωρίες για ένα περίπου πεντάμηνο.

«Τα ζητήματα είναι πολλά και θα τα εξετάσουμε από βδομάδα στη Γενική Συνέλευση που θα συγκαλέσουμε στο Νοσοκομείο Βόλου. Και δεν μιλάμε μόνο για τις οικονομικές εκκρεμότητες αλλά και τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και άλλες υγειονομικές μονάδες…».

Α.Ρ.Σ.Ι.: Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;

Για κοροϊδία των νοσοκομειακών γιατρών από τους οποίους στερούνται χρήματα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών.

«Μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιός κοροϊδεύει ποιόν, ούτε η ΔΕΗ, ούτε ο ΟΤΕ, ούτε το σούπερ μάρκετ, ούτε ο σπιτονοικοκύρης, ούτε η δόση του στεγαστικού δανείου δίνουν «περίοδο χάριτος» στους ειδικευόμενους και στους υπόλοιπους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αποκλειστικά υπεύθυνη τόσο για την μη απελευθέρωση των χρημάτων, όσο και για την διαδικαστική εμπλοκή την οποία η ίδια δημιούργησε.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αγωνιστούν δυναμικά για το πιο αυτονόητο και στοιχειώδες δικαίωμά τους. Δηλαδή την αποζημίωση της πενιχρής εφημεριακής αμοιβής τους, (από 2,5 ως 5 ευρώ την ώρα ανάλογα με την βαθμίδα), για την οποία έφτυσαν αίμα (κυριολεκτικά …) εργαζόμενοι νύχτες – καθημερινές – σαββατοκύριακα και αργίες, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου