ΤΟΠΙΚΑ

Σώθηκε τελικά o «γάμος» LAFARGE – HOLCIM

σώθηκε-τελικά-o-γάμος-lafarge-holcim-606008

Στη Holcim το γενικό κουμάντο στο νέο εταιρικό σχήμα, πλήρης επιβεβαίωση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Με υποχώρηση της Lafarge, που αποδέχτηκε «το γενικό κουμάντο» στο νέο σχήμα να έχει η Holcim και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, οδηγείται σε «γάμο» η συγχώνευση της Γαλλικής Πολυεθνικής στην οποία ανήκει η ΑΓΕΤ με τον ελβετικό κολοσσό. Χθες νωρίς το πρωί στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο έφτασε όπως και σε όλες τις μονάδες του Ομίλου και το μήνυμα του ισχυρού άνδρα της Lafarge Μπρούνο Λαφόντ που επιβεβαίωσε τα όσα έγραφε προχθές ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ όσον αφορά το «ποιος θα είναι το μεγάλο αφεντικό».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το διαζύγιο μεταξύ των δύο μεγάλων πολυεθνικών που θα τίναζε τη μεγάλη συμφωνία στον αέρα, αποφεύχθηκε κυριολεκτικά στο πάρα πέντε με τις δύο εταιρείες να προβαίνουν χθες το μεσημέρι σε κοινή ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνονται νέοι οικονομικοί όροι αλλά και αλλαγές στη διοίκηση του νεοσύστατου Ομίλου που θα επέλθει από τη συμφωνία Lafarge – Holcim.

Σύμφωνα με τους όρους της αναθεωρημένης πλέον συμφωνίας, κάθε εννέα μετοχές της Holcim θα ανταλλάσσονται με 10 μετοχές της Lafarge. Επίσης, ο Bruno Lafont, ο ισχυρός άνδρας της Lafarge, θα αναλάβει μη εκτελεστικός πρόεδρος, μαζί με τον Wolfgang Reitzle της Holcim. Θα οριστεί μάλιστα νέος διευθύνοντας σύμβουλος για το νεοσύστατο όμιλο που θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, τον Ιούλιο.

Ετσι οι δύο μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες της Ευρώπης, Holcim και Lafarge, έσωσαν έστω και την τελευταία στιγμή, τη μεταξύ τους συμφωνία συγχώνευσης συμφιλιώνοντας τις διαφορές τους για τους οικονομικούς όρους αλλά και τη διοίκηση του νεοσύστατου ομίλου.

Λίγες ημέρες αφότου η Holcim ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το deal που θα άλλαζε τους όρους του κλάδου δημιουργώντας έναν κολοσσό αξίας 42 δισ. ευρώ, οι δύο πλευρές εμφανίζονται με νέα συμφωνία. Οπως έγραψε και προχθές ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ η Holcim είχε αντιδράσει υποστηρίζοντας πως η συγχώνευση ίσων, «δεν μπορούσε να συνεχιστεί με την υπάρχουσα μορφή» λόγω της διαφορετικής πορείας που κατέγραψαν οι δύο όμιλοι τους τελευταίους μήνες. Ο ελβετικός όμιλος ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του λόγου ανταλλαγής μετοχών (είχε οριστεί στο ένα προς ένα) αλλά και «σε θέματα διακυβέρνησης», καθώς επικεφαλής του νεοσύστατου ομίλου είχε οριστεί ο Bruno Lafont της Lafarge.

Μήνυμα Λαφόντ

Στο μήνυμα που απέστειλε ο Λαφόντ στο προσωπικό και το οποίο έφτασε και στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «παρά τις ενστάσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες η προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ ίσων σύντομα θα πετύχει. Είναι μία συμφωνία πολλά υποσχόμενη για τις επιχειρήσεις μας ενώ τα διοικητικά μας συμβούλια έχουν ξεπεράσει τις δυσκολίες που είχαν σημειωθεί».

Ο κ. Λαφόντ επίσης κάνει γνωστό ότι θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος της Lafarge, μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση, ενώ για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο νέο εταιρικό σχήμα το λόγο θα έχει για να εγκριθεί το διοικητικό συμβούλιο της Holcim.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου