ΤΟΠΙΚΑ

Πιέζει ο χρόνος στη ΒΙΣ για να μην εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα

πιέζει-ο-χρόνος-στη-βισ-για-να-μην-εφαρ-605179

Στο τμήμα επίλυσης εργατικών διαφορών της Επιθεώρησης Εργασίας στο Βόλο και στο Υπουργείο Εργασίας είναι πλέον στραμμένα τα βλέμματα των εργαζομένων στη ΒΙΣ.

Το σωματείο έχει ξεκινήσει τον κύκλο των επαφών προκειμένου να ενημερώσει βουλευτές και φορείς, ενώ σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Βόλου θα επιδιώξει μέσα στην εβδομάδα να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση έτσι ώστε η εταιρεία να πιεστεί να πάρει θέση στο θέμα της διαθεσιμότητας, μέτρο με το οποίο οι εργαζόμενοι είναι κάθετα αντίθετοι.

Η εταιρεία επικαλούμενη πρόβλημα ρευστότητας και μείωση της παραγωγικής διαδικασίας ζητά από το προσωπικό της μίας από τις δύο μονάδες να βγει σε διαθεσιμότητα από αρχές Απριλίου μέχρι τέλος Μαΐου.

Στην ίδια μονάδα το προσωπικό από τις αρχές του χρόνου είναι σε πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας και τώρα καλείται να βγει σε διαθεσιμότητα.

Στη ΒΙΣ, οι εργαζόμενοι δεν είναι η πρώτη φορά που το τελευταίο διάστημα είναι σε αντιπαράθεση με την εταιρεία καθώς υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με το επίδομα γάμου το οποίο είχε περικοπεί μονομερώς και για το οποίο οι εργαζόμενοι είχαν επίσης ζητήσει την παρέμβαση του Υπουργείου που τους δικαίωσε, όμως ακόμη η εταιρεία δεν έχει καταβάλλει το επίδομα γάμου.

Σύμφωνα με το νόμο οι επιχειρήσεις, αν έχει περιοριστεί η οικονομική τους δραστηριότητα, μπορούν, αντί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους τρεις (3) μήνες ετησίως, μόνο εφόσον προηγουμένως προβούν σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Μετά το πέρας του τριμήνου, προκειμένου να τεθούν ξανά οι ίδιοι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον τρεις (3) μήνες. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί στις Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με οποιονδήποτε τρόπο τη σχετική δήλωση περί διαθεσιμότητας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού του.

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου