ΤΟΠΙΚΑ

Ημερίδα με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τη βία στο σχολείο και στην οικογένεια»

ημερίδα-με-θέμα-αντιμετωπίζοντας-τη-598987

Κάθε χρόνο καταγράφονται και στην Ελλάδα πολλά περιστατικά βίας που εκδηλώνονται στην οικογένεια, στο σχολείο καθώς και στο διαδίκτυο.

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική και περιλαμβάνει ιδιαιτέρως τον περιορισμό της ελευθερίας του ατόμου. Επί πλέον έχει σοβαρές επιπτώσεις στα θύματα και ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία των παιδιών που ζουν σε τέτοιο περιβάλλον.

Η βία στο σχολικό χώρο αφορά στην επιθετικότητα -κάθε μορφής- μεταξύ μαθητών, με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

Η βία μέσω διαδικτύου ασκείται μέσω αποστολής μηνυμάτων, ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, chatrooms, κινητών τηλεφώνων και διαφέρει από τις άλλες μορφές βίας, αφού μπορεί να ασκηθεί και ανώνυμα.

Ο προσδιορισμός των παραπάνω μορφών βίας είναι αρκετά σύνθετος και ακόμη πιο σύνθετη είναι η αντιμετώπισή της.

Το βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε μορφή βίας, είτε στο σχολείο, είτε στην οικογένεια, επηρεάζει κατάφορα τη συμπεριφορά, την κοινωνικοποίηση και τη μαθητική επίδοση, αφήνοντας τραύματα στον εύθραυστο ψυχισμό των παιδιών και των νέων.

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το ΚΕΣΥ Μαγνησίας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, διοργανώνουν, με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, ημερίδα με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τη βία στο σχολείο και στην οικογένεια».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας. Στόχος της ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι Διευθυντές των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς για την πρόληψη και, πέρα της παιδαγωγικής, και για τη νομική αντιμετώπιση της βίας που μπορεί να ασκείται σε ανήλικους, είτε στο σχολείο, είτε στην οικογένεια, μέσω διαδικτύου ή όχι.

Κύριοι Εισηγητές της Ημερίδας είναι οι: Μαρτίνος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Βόλου, Βαΐτση Μαρία Σοφία, Εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου και Ντιζές Γεώργιος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Μαγνησίας.

Στην ημερίδα, επίσης, θα πραγματοποιηθούν άλλες καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις από φορείς που μπορούν να συνδράμουν το έργο των διευθυντών και των εκπαιδευτικών. Αυτοί θα είναι το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και η Πρόταση Ζωής, το ΚΕΘΕΑ-πιλότος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου