ΤΟΠΙΚΑ

«Πισωγύρισμα οι προεκλογικές παροχές»

πισωγύρισμα-οι-προεκλογικές-παροχέ-735699

Στρατηγικά λάθη στη διαχείριση του χρέους και προτάσεις για ανάπτυξη τονίστηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλειου Δ. Μανίκα, στον Βόλο

Την πεποίθηση ότι υπάρχουν δυνατότητες να ξεπεραστεί η βαθιά ύφεση που ταλανίζει την Ελλάδα εξέφρασε από τον Βόλο ο καθηγητής Βασίλειος Δ. Μανίκας, ο οποίος επισήμανε, ωστόσο, ότι «οι προεκλογικές παροχές θα μας οδηγήσουν πίσω». Με αφορμή την προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Κρίσεις και αλλαγές – Το αχώριστο δίδυμο» στην αίθουσα του «VOLOS PALACE», ο συγγραφέας υπενθύμισε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», αναφερόμενος στους κυβερνώντες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Χαιρετισμό στη χθεσινή εκδήλωση απηύθυνε ο Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαφωτίσει πτυχές ζητημάτων που μας απασχολούν τα τελευταία χρόνια και να βάλει στο νόημα τον κάθε πολίτη για το τι συμβαίνει παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας και πώς αυτή η κρίση, που, όπως λέει ο καθηγητής και συμφωνώ μαζί του, είναι αρχικά αξιακή και εκφράστηκε στη συνέχεια ως οικονομική, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι ένα βιβλίο πολύ χρήσιμο», τόνισε.

Για το βιβλίο μίλησε ο δρ. Χρήστος Κόλλιας, καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο Εφαρμοσμένης Οικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος σημείωσε ότι «ο συγγραφέας με ιδιαίτερη ευκολία χρησιμοποιεί την κρίση και τις αλλαγές για να δείξει πως οι κανόνες και ο τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων σημαντικών δομικών αλλαγών, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων και οργανισμών, όσο και σε επίπεδο κυβερνήσεων και χωρών, τελικά είναι αρκετά κοινή. Βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει τόσο τα αίτια, όσο και τα σφάλματα που κάναμε στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Βάσω Κυριαζή, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το βιβλίο και τόνισε ότι: «Δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, είτε ενός απλού πολίτη, είτε ενός στελέχους επιχείρησης, είτε ενός πολιτικού. Αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο», το οποίο πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης, κατά τη δική μου εκτίμηση, για να μπορεί να ξέρει πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση και τις αλλαγές».

Ο συγγραφέας και γνώστης των επιχειρηματικών και οικονομικών θεμάτων έκανε λόγο για «στρατηγικά λάθη», με κυρίαρχη την «έλλειψη συνεννόησης». Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο συγγραφέας τόνισε ότι τα χρήματα που είχαν δοθεί από την Ευρώπη προ κρίσης, θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί σε επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρχει σταθερό ΑΕΠ. «Όταν έφτασε η ώρα να αποπληρώσουμε τα δάνεια, δεν είχαμε χρήματα και καταφύγαμε ξανά στον δανεισμό. Ετσι οι δανειστές έγιναν δυνάστες μας», είπε.

Ο ίδιος διατήρησε, ωστόσο, μια αχτίδα αισιοδοξίας, καθιστώντας σαφές ότι πρέπει πρωτίστως «να ανακτήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης με τις αγορές. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», τόνισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου