ΤΟΠΙΚΑ

Σε διαθεσιμότητα δύο υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ Νέας Ιωνίας για το σκάνδαλο των ορθοπεδικών

σε-διαθεσιμότητα-δύο-υπάλληλοι-του-πρ-584705

Για δεύτερη φορά με απόφαση της διοίκησης

Σε διαθεσιμότητα για δεύτερη φορά, με απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ οι δύο υπάλληλοι από το πρώην ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, στους οποίους σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας αποδίδονται κατηγορίες μαζί με άλλα πέντε άτομα, για το σκάνδαλο με τη χορήγηση ορθοπεδικών σε 80 περίπου ασφαλισμένους από το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και Βόλου, που είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δύο υπάλληλοι είχαν δει την πόρτα της εξόδου από το πειθαρχικό συμβούλιο, ενώ σε άλλους δύο εργαζόμενους είχαν επιβληθεί ποινές εξάμηνης παύσης, σε άλλους τρεις χρηματικό πρόστιμο ισόποσο τριών μηνιαίων αποδοχών, ενώ απαλλάχτηκε η όγδοη υπάλληλος που είχε παραπεμφθεί.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο υπάλληλοι είχαν εκτίσει την «ποινή τους» με 6μηνη παύση, με νεότερη απόφαση η Διοίκηση του ΙΚΑ πριν από λίγο διάστημα, έλαβε νέα απόφαση και τέθηκαν ξανά σε διαθεσιμότητα, αυτή τη φορά -σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση στα δικαστήρια.

Οπως είναι γνωστό με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, συνολικά επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ιδιώτης προμηθευτής και υπηρεσιακά στελέχη του ΙΚΑ παραπέμπονται να δικαστούν για το σκάνδαλο με τη χορήγηση ορθοπεδικών σε 80 περίπου ασφαλισμένους από το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και Βόλου.

Βάσει του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας οι κατηγορίες που αποδίδονται στους επτά είναι πανομοιότυπες και για τις 80 υποθέσεις και είναι για πλαστογραφία από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για ηθική αυτουργία από κοινού σε υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, καθώς και για ψευδείς βεβαιώσεις, για άμεση συνέργεια σε χρήση πλαστών εγγράφων και για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Στην πορεία ωστόσο και μετά την έκδοση του βουλεύματος, φέρεται να έχουν προκύψει και νέα στοιχεία που «ανεβάζουν» τη «χασούρα» του ΙΚΑ πάνω από το 1 εκ. ευρώ από τη συγκεκριμένη υπόθεση με αποτέλεσμα, να κληθούν για συμπληρωματικές απολογίες οι υπάλληλοι του ΙΚΑ.

Στο βούλευμα γίνεται αναφορά ότι πληρώθηκαν και εκταμιεύθηκαν μεγάλα ποσά από το οικονομικό γραφείο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία με μετρητά αλλά και επιταγές, χωρίς ωστόσο να παρευρίσκεται ο ίδιος ο ασφαλισμένος αλλά και χωρίς κανένα πληρεξούσιο. Τα μπλοκ συνταγογράφησης που αφαιρέθηκαν από το ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, είναι τρία, με 50 στελέχη το καθένα, που σημαίνει ότι οι συνταγές που εκτελέστηκαν μόνον το 2008 φθάνουν τις 150. Ωστόσο οι περιπτώσεις που ελέγχονται ως εικονικές, είναι 78 στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και 8 στο ΙΚΑ Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου