ΤΟΠΙΚΑ

Παροχές «μετ’ εμποδίων» στο ΙΚΑ

παροχές-μετ-εμποδίων-στο-ικα-309528

Αρχισαν τα όργανα μετά τις διαθεσιμότητες και με έναν υπάλληλο για όλους τους ασφαλισμένους

Αρχισαν τα όργανα στο Τμήμα Παροχών του ΙΚΑ Βόλου. Ο ένας και μοναδικός υπάλληλος που έχει απομείνει για να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους μαζί με τον προϊστάμενο, «ψάχνονται» καθημερινά αναζητώντας τρόπους για να ανταπεξέλθουν στον όγκο δουλειάς. Aπό προχθές Δευτέρα που ξεκίνησε το Δώρο του Πάσχα για εργαζόμενους που πήραν άδεια ασθενείας μέσα στο 2014, δεν έχει γίνει καμία έστω εσωτερική μετακίνηση υπαλλήλου με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που περιμένουν να ολοκληρωθούν τα δικαιολογητικά τους για να εγκριθεί η καταβολή του Δώρου μετά μέσω τραπέζης.

Το Τμήμα υπολειτουργεί από την προηγούμενη Πέμπτη και ενώ εκκρεμούν αναρρωτικές άδειες, εγκριτικές αποφάσεις για διάφορες παροχές, αποφάσεις για αποζημιώσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ασφαλισμένοι να είναι αναγκασμένοι να αποχωρούν χωρίς να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή τους αφού υπάρχει εγγενής αδυναμία ακόμα και κατάθεσης των δικαιολογητικών τους.

Ουσιαστικά το Τμήμα Παροχών έχει «καταρρεύσει» ενώ είναι άμεσος ο κίνδυνος να υπάρξουν καθυστερήσεις σε διάφορα δικαιολογητικά που μπορεί να έχουν ακόμη και νομικές συνέπειες.

Μέχρι σήμερα καμιά εσωτερική μετακίνηση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο κατάστημα -όπου επίσης οι υπάρχοντες υπάλληλοι δεν επαρκούν για όλα τα τμήματα- ενώ επίσης καμιά εγκύκλιος δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει σχετικά με τη μεταφορά του αντικειμένου των εργασιών των παροχών σε είδος, δηλαδή τη μεταφορά των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ.

Στη πραγματικότητα δε όπως τονίζουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, η μόνη λειτουργία από την περασμένη Παρασκευή 11/4/14, είναι η κατάθεση και παραλαβή δικαιολογητικών των ασφαλισμένων και η έκδοση περιορισμένου αριθμού αποφάσεων πληρωμών (αδειών ασθενείας, κυοφορίας κλπ.) σύμφωνα με τις εγκυκλίους που κυκλοφόρησαν μετά το λουκέτο των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή του σε ΠΕΔΥ. Αυτό πρακτικά σημαίνει δραματική επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής όσων οι ασφαλισμένοι δικαιούνται παροχές σε είδος και σε χρήμα.

Από το Τμήμα Παροχών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4 υπάλληλοι από την προηγούμενη εβδομάδα για ένα ολόκληρο μήνα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα μετακινηθούν μετά στον ΕΟΠΥΥ εφόσον υπάρχουν οργανικές θέσεις ή σε θέσεις που δημιουργούνται γι’ αυτό το σκοπό σε επίπεδο περιφέρειας, δηλαδή ακόμη και στη Λάρισα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου