ΤΟΠΙΚΑ

Μακραίνει η λίστα ανέργων

μακραίνει-η-λίστα-ανέργων-584409

Θύλακας παρατεταμένης ανεργίας η Θεσσαλία. Εξήντα χιλιάδες και πλέον το σύνολο των ανέργων, ενώ μέσα σε ένα μήνα μόλις κατατέθηκαν 700 και πλέον νέες αιτήσεις για επιδότηση από το ταμείο ανεργίας. Ένας στους οκτώ που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ επιδοτούνται με ταμείο ανεργίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ για το Σεπτέμβριο για έναν ακόμη μήνα επιβεβαιώνουν ότι η ανεργία «καλπάζει», ενώ από τους 61.262 ανέργους οι 27.918 άνεργοι παραμένουν στα μητρώα του Οργανισμού για περισσότερους από 12 μήνες και οι 33.344 άνεργοι είναι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ τον τελευταίο χρόνο.

Συνολικά από τους 61.262 ανέργους οι 7.633 μόνο επιδοτούνται με επίδομα ανεργίας. Και από αυτούς οι 6.250 είναι άνεργοι κοινών επιχειρήσεων, 240 οικοδόμοι και εργατοτεχνίτες, 220 προέρχονται από το χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού, 846 εκπαιδευτικοί και 65 αγρότες.

Από το σύνολο εξάλλου των ανέργων στη Θεσσαλία οι 24.125 είναι άνδρες και αναζητούν εργασία, ενώ 37.137 γυναίκες επίσης είναι αυτές που καθημερινά σπεύδουν στον ΟΑΕΔ για να αναζητήσουν δουλειά. Αντίστοιχα 2.580 άνδρες και 3.382 γυναίκες παραμένουν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ μόνο και μόνο για να «κερδίζουν» μόρια από την ανεργία και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διάφορους διαγωνισμούς.

Ηανεργία στις γυναίκες έχει ξεπεράσει το 35% με αποτέλεσμα μία στις τρεις γυναίκες να είναι άνεργη, ενώ στις ηλικίες από 25 έως 45 χρόνων με μορφωτικό επίπεδο (ΑΕΙ και ΤΕΙ) έχει ξεπεράσει το 50%.

Aπό τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Ειδικότερα από το σύνολο των ανέργων πτυχιούχων το 17% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, και το 33% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ.

Το μορφωτικό επίπεδο όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένος και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία (35%), γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν κατάρτιση.

Υπολογίζεται επίσης ότι από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Η σημαντική αύξηση των ανέργων σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε άνδρες και γυναίκες. Όσον αφορά τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά φύλο των ανέργων, αυτές είναι μεγαλύτερες στους άνδρες από ότι στις γυναίκες (50,3% για τους άνδρες έναντι 38,3% για τις γυναίκες).

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών που η διακοπή της εργασίας τους οφείλεται στην απόλυση, παραμένουν στο εργατικό δυναμικό ως άνεργοι, με τους δύο στους πέντε από αυτούς να παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ ψάχνοντας μία οποιαδήποτε δουλειά περισσότερους από 36 μήνες (τρία χρόνια).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου