ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη κομπίνα στο ΙΚΑ Βόλου – Ν. Ιωνίας

μεγάλη-κομπίνα-στο-ικα-βόλου-ν-ιωνία-851206

Σκάνδαλο στο ΙΚΑ Βόλου που ξεπερνά τα 300.000 ευρώ για την αγορά ορθοπεδικού υλικού “κάτω από τη μύτη” διευθυντών και γιατρών, που δεν είχαν πάρει είδηση για την κομπίνα που είχε στηθεί.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, με κλεμμένα μπλοκ συνταγογράφησης ορθοπεδικών υλικών, μαϊμού σφραγίδες γνωστών ορθοπαιδικών του ΙΚΑ Βόλου, πλαστογραφούνταν συνταγές που διοχετεύονταν σε κεντρικό κατάστημα που εμπορεύεται αποκλειστικά ορθοπεδικά υλικά στο Βόλο για την αγορά πανάκριβων υλικών, όπως αναπηρικά αμαξίδια, ειδικά γιλέκα, ειδικοί νάρθηκες.
Η έρευνα ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2009, έφερε στο φως περίπου 100 περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, ασφαλισμένων που εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει από το ΙΚΑ αναπηρικά αμαξίδια, νάρθηκες, ειδικά γιλέκα και άλλα είδη, χωρίς όμως να τους ήταν ποτέ απαραίτητα!
Ο ογκώδης φάκελος με το ενδιαφέρον υλικό βρίσκεται εδώ και ενάμιση μήνα στα χέρια της Διοίκησης του ΙΚΑ στην Αθήνα, που ενημερώθηκε σχετικά, ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διαταχθεί έλεγχος από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
«Μοιάζει λες και όλοι οι ανάπηροι της χώρας ξαφνικά έχουν κατοικοεδρεύσει στην Μαγνησία», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χθες ανώτερο στέλεχος του ΙΚΑ, που παραδέχτηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος για την μεγάλη αυτή απάτη κατά του Ιδρύματος.
Μόνο το 2008 εκτιμάται με ένα πρώτο υπολογισμό ότι οι επίμαχες συνταγές που “εκτελέστηκαν” ζημίωσαν το ΙΚΑ περισσότερα από 300.000 ευρώ, ενώ η δράση… όσων εμπλέκονται στο συγκεκριμένο θέμα, αποκαλύφθηκε όταν άρχισαν να συσσωρεύονται κατά δεκάδες οι συνταγές στο ΙΚΑ για αποπληρωμή με ποσά που άγγιζαν κάθε φορά τα 3.000 ευρώ και πλέον.
Μόλις άρχισε ο εσωτερικός έλεγχος στο ΙΚΑ στο Βόλο για το όλο θέμα, οι γιατροί που εμφανίζονται να έχουν υπογράψει τις επίμαχες συνταγές, ζήτησαν αμέσως εξηγήσεις από τον ιδιοκτήτη του κατάστηματος των ορθοπεδικών υλικών , που από τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχει παραδεχτεί την πλαστογραφία των ιατρικών σφραγίδων και ετοιμάζει ήδη την «υπεράσπισή του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εμπλέκεται και σε άλλη παρόμοια υπόθεση που αφορά σε πλαστογράφηση σφραγίδων διακεκριμένου ορθοπαιδικού του Νοσοκομείου Βόλου, για την οποία είχε καταδικαστεί με ποινή 8 μηνών.

Πώς είχε στηθεί η “μηχανή…”
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ για να στηθεί η όλη απάτη, εκλάπησαν αρχικά τα ειδικά μπλοκ συνταγογράφησης.
Το απαραίτητο υλικό για τη συνταγογράφηση υπήρχε, χρειάζονταν όμως και οι σφραγίδες των γιατρών, τις οποίες πλαστογράφησαν και έτσι άρχισε η “βιομηχανία” των συνταγών , στις οποίες σημειωτέον περιλαμβάνονται κανονικά τα στοιχεία ασφαλισμένων και η διεύθυνσή τους.
Πρόκειται για την πιο απίστευτη υπόθεση απάτης στα χρονικά του ΙΚΑ στο Βόλο, αφού είχε στηθεί ένα ολόκληρο «παραμάγαζο» χορήγησης ορθοπεδικών ειδών ακόμη και σε αρτιμελή άτομα σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.
Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος η οικονομική ζημιά για το ΙΚΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερη και ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 1,5 εκ. ευρώ, αφού θα ελεγχθούν πλέον συνταγογραφήσεις για τα πέντε τουλάχιστον τελευταία χρόνια.
Για το 2008 ελέγχονται 78 περιπτώσεις στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας -όπου σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα εκλάπησαν τα επίμαχα παραστατικά- ωστόσο η διοίκηση έχει την ακριβή εικόνα αυτών, ενώ στο ΙΚΑ Βόλου ελέγχονται άλλες 8 περιπτώσεις για το 2008.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου