ΤΟΠΙΚΑ

Με καταστροφή απειλούνται τα γρι – γρι

με-καταστροφή-απειλούνται-τα-γρι-γρι-576668

Κενά πληρωμάτων τα σκάφη – Διαμαρτυρία από τους επαγγελματίες του κλάδου

Επίσπευση των διαδικασιών για την είσοδο στη χώρα αλιεργατών από την Αίγυπτο και οικονομική ενίσχυση των πλοιοκτητών γρι- γρι ζητεί η Πανελλήνια Ενωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας. Η αλιευτική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαρτίου όμως τα εν λόγω σκάφη μέσης αλιείας παραμένουν κενά ελλείψει πληρωμάτων.

Πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 250 γρι- γρι, εκ των οποίων τα 10 είναι στον Βόλο, και 100 από αυτά έχουν οδηγηθεί σε απραξία, καθώς τη συντριπτική πλειονότητα των πληρωμάτων απαρτίζουν Αιγύπτιοι αλλιεργάτες.

Ο δικηγόρος Σταμάτης Αγ. Παπαγγελής επισήμανε ότι πάρα πολλοί πλοιοκτήτες μέσης αλιείας έχοντας ήδη χάσει περισσότερο από δύο μήνες αλιευτικής δραστηριότητας, έχουν υποστεί σοβαρότατη οικονομική ζημία και προτίθενται να κινηθούν νομικά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και είναι αποκλειστικά υπαίτιο.

«Σε πρώτο στάδιο αναμένουν και ευελπιστούν το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, η οποία και πρέπει να είναι στοχευμένη, δηλαδή να αποβλέπει στην αντιμετώπιση της ζημίας εκάστου πλοιοκτήτη πραγματικά πληγέντος», επισήμανε.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Γιάννη Μπουντούκο, ο οποίος είναι από τον Βόλο. Παρουσιάζοντας την κατάσταση ενημέρωσε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όμως φέτος είναι πιο αισθητό.

Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, οι διαδοχικές ΚΥΑ που εκδόθηκαν για τα μέτρα της πανδημίας προέβλεπαν απαγόρευση εισόδου ατόμων από τρίτες χώρες εκτός από εποχικά εργαζόμενους στη γεωργία.

Ενώ τα νομοθετήματα περιλαμβάνουν στη γεωργία τους αλιείς, κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν ξεκίνησε η διαδικασία μετάκλησης των Αιγύπτιων.

«Μετά από πολλές προσπάθειες τελικά στις 14 Μαΐου εξαιρέθηκαν από την εν λόγω απαγόρευση με ρητή αναφορά. Αρα, το προξενείο της Ελλάδας στο Κάιρο ξεκίνησε τις διαδικασίες, όμως, φαίνεται ότι κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα το μέλλον να προοιωνίζεται δυσοίωνο», σημειώνει.

Ο κ. Μπουντούκος επισημαίνει ότι το σύνολο των Αιγύπτιων αλιεργατών που απασχολούνται στα γρι – γρι ανέρχονται στους 800, ενώ κάθε εβδομάδα εγκρίνεται η μετάκληση για μόλις 30-40 ατόμων.

«Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση από την Πολιτεία, θα περάσουν πολλοί μήνες, η αλιευτική περίοδος θα έχει εκπνεύσει και πολλά αλιευτικά σκάφη -επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα θα καταστραφούν ολοσχερώς», προειδοποιεί.

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι μηχανότρατες σε μικρότερο, όμως, βαθμό, καθώς η αλιευτική περίοδος για αυτές ξεκίνησε τον Οκτώβριο και οι περισσότερες ήταν προετοιμασμένες, όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Επισημαίνεται ότι η νομιμοποίηση των αλιεργατών για παραμονή στη χώρα γίνεται στην οικεία Περιφέρεια με εγκριτική απόφαση για την είσοδο και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. «Εμείς ζητούμε απλώς να επισπευσθούν οι διαδικασίες, να αντιληφθεί η πρόξενος την καταστροφή και να εντείνει τις προσπάθειες», καταλήγει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου