ΤΟΠΙΚΑ

Κατάσχεση γρι – γρι 70χρονου Βολιώτη: Σε απόγνωση ο επαγγελματίας

κατάσχεση-γρι-γρι-70χρονου-βολιώτη-σε-770032

Καλείται να καταβάλει ποσό 12.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το σκάφος του δεν μπορεί να κινηθεί, επειδή είναι κενό πληρώματος λόγω της πανδημίας – Απελπισμένος ζητεί πίστωση χρόνου για να αποπληρώσει το ποσό – Η οικογένειά του αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα

Σε κατάσταση απόγνωσης 70χρονος Βολιώτης ιδιοκτήτης σκάφους τύπου γρι – γρι. Δικαστικός επιμελητής τού κοινοποίησε πριν από πέντε μέρες κατάσχεση του αλιευτικού του σκάφους με ημερομηνία πλειστηριασμού στις 2 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε πρέπει να βρει να αποπληρώσει το ποσό των 12.000 ευρώ που είναι απαιτητό για ναυτικό ατύχημα, ενώ το σκάφος δεν κινείται λόγω της πανδημίας, καθώς οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες του δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει το μοναδικό μέσο που έχει για τον βιοπορισμό του ιδίου και της οικογένειάς του.

Ο απελπισμένος ιδιοκτήτης γρι – γρι ζητεί από τη Δικαιοσύνη να του δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσει την απαίτηση υπό κανονικές συνθήκες. Να λυτρωθεί από τον εφιάλτη που τον βαραίνει με αναστολή της απόφασης αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

Η οικογένεια του βρίσκεται σε κίνδυνο. Η σύζυγός του έχει κριθεί ανίκανη για εργασία, ενώ το παιδί τους αντιμετωπίζει επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν δεν του χορηγηθεί μία πίστωση χρόνου, ώστε να μπορέσει να εξοφλήσει το απαιτητό ποσό, τότε λέει ότι καταστράφηκε ο ίδιος και η οικογένειά του.

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης ο επαγγελματίας δεν μπορεί να εργαστεί, καθώς το σκάφος του είναι κενό πληρώματος. Με τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες του δεν είχαν μέσο για να ταξιδέψουν στον Βόλο για εργασία. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοί του. Ακόμη και σήμερα τα γρι – γρι τους παραμένουν κενά πληρωμάτων. Οι πρώτοι Αιγύπτιοι αλιεργάτες έφθασαν στον Πειραιά μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ο 70χρονος βρίσκεται σε τραγική ψυχολογική κατάσταση. Από την κοινοποίηση της κατάσχεσης η σύζυγός του υπέστη σοκ και λόγω των προβλημάτων υγείας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Αθήνα.

Ο ίδιος λέει ότι μπορεί να μπορεί να συγκεντρώσει τα χρήματα του απαιτούνται. Όμως, χρειάζεται περισσότερο χρόνο λόγω της επικρατούσας κατάστασης. Με τον ίδιο κινδυνεύει βρίσκεται και ο αδερφός του που είναι συμπλοιοκτήτης του αλιευτικού σκάφους κατά 50%.

«Θέλω λίγο χρόνο για να μπορέσω να δουλέψω», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Στις 19 Αυγούστου θα συζητηθεί η αίτηση που έχει καταθέσει για ανακοπή εκτέλεσης. Αν αυτή δεν γίνει αποδεκτή, τότε το σκάφος του θα βγει μοιραία πλειστηριασμό και θα χάσει την εργασία του.

Μάλιστα το γρι – γρι θα βγει σε πλειστηριασμό για ποσό 12.000 ευρώ, όταν έχει εκτιμηθεί 90.000 ευρώ και η άδειά του 100.000 ευρώ.

«Είμαι χαμένος. Καταστράφηκα», τονίζει, αντιλαμβανόμενος τη δυσμενή συγκυρία στην οποία καλείται να καλύψει αυτό το ποσό. Ο κλάδος του δέχτηκε τρομερό πλήγμα από την πανδημία. Οι ιδιοκτήτες γρι – γρι έχουν να εργαστούν επί της ουσίας από τον Νοέμβριο του 2019. Όταν άρχισε η περίοδος αλιείας, βρισκόταν σε εξέλιξη ήδη η υγειονομική κρίση.

Ολους αυτούς τους μήνες η μόνη οικονομική ενίσχυση που είχαν από την Πολιτεία το ποσό των 800 ευρώ. Σήμερα περιμένουν το κράτος να δώσει κάποια ενίσχυση για τα σκάφη μέσης αλιείας. Και δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες, όλους αυτούς τους μήνες δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση, ώστε οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες να ταξιδέψουν Ελλάδα κατ’ εξαίρεση και να μπορέσουν να εργαστούν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου