ΤΟΠΙΚΑ

Στήριξη για τους ανέργους οικοδόμους

στήριξη-για-τους-ανέργους-οικοδόμους-576592

Δίχτυ κοινωνικής προστασίας «απλώνει» το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων προς τους οικονομικά ανίσχυρους οικοδόμους του σωματείου. Με αποδέκτη τις εταιρείες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας απέστειλε επιστολή και ζητά την ευαισθητοποίησή τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή τροφίμων ή άλλων αγαθών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις οικογένειες των ανέργων κυρίως οικοδόμων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει καίρια τον κλάδο της οικοδομής, η κάθετη πτώση της οποίας φτάνει αυτή τη στιγμή στο εφιαλτικό ποσοστό του 99%, πολλοί οικοδόμοι έχουν οδηγηθεί στην ανέχεια και την εξαθλίωση. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων, οι περισσότεροι από αυτούς είναι οικογενειάρχες, αδυνατούν να κάνουν έστω και ένα μεροκάματο, παραμένουν ανασφάλιστοι και έχουν οδηγηθεί στην κυριολεξία στα πρόθυρα κοινωνικού αποκλεισμού.

«Το Συνδικάτο στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για την κατά το δυνατόν ανακούφιση των συναδέλφων αυτών, πήρε ομόφωνα την απόφαση να αποταθεί προς όλους εκείνους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια του αυτή. Στο πλαίσιο αυτό προσβλέπει και στη δική σας κοινωνική ευαισθησία και βοήθεια, με την παροχή τροφίμων και άλλων καταναλώσιμων αγαθών για την ενίσχυση των απόρων αυτών οικογενειών των οικοδόμων», υπογραμμίζεται στην επιστολή που απευθύνεται σε όλες τις ντόπιες επιχειρήσεις.

Το συνδικάτο αποφάσισε να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων περιπτώσεων εργατοτεχνιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ο κλάδος είναι γεγονός ότι μαστίζεται τα τελευταία χρόνια, ενώ υπολογίζεται ότι οκτώ στους δέκα οικοδόμους είναι άνεργοι αυτή την περίοδο στη Μαγνησία.

Η ανεργία στον κλάδο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα να θεωρείται τυχερός ακόμη και αυτός που κάνει δύο μεροκάματα το μήνα, ενώ πλέον οι περισσότεροι εξαιτίας της αναδουλειάς κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν μακροχρόνιοι άνεργοι… λόγω της μεγάλης παραμονής τους στους καταλόγους ανεργίας του ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή ένα ποσοστό 80% των οικοδόμων και εργατοτεχνιτών είναι ανασφάλιστοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους, αλλά και για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, αφού και στις περιπτώσεις που εξασφαλίζεται το μεροκάματο, οι οικοδόμοι κάνουν «σκόντο» και στο ένσημο.

Με το πρόσχημα της κρίσης, οι περισσότεροι εργολάβοι έχουν ήδη χαμηλώσει τα μεροκάματα και πολλές φορές δεν κολλάνε όλα τα ένσημα. Οι άνεργοι τη βγάζουν με δανεικά, ενώ πολλοί εν ενεργεία οικοδόμοι και εργατοτεχνίτες κάνουν δουλειές του ποδαριού μέχρι να «ξανανοίξει» η οικοδομή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου