ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος μέσα από το «μικροσκόπιο» μαθητών

ο-βόλος-μέσα-από-το-μικροσκόπιο-μαθη-576322

Στο «μικροσκόπιο» μαθητών της τρίτης τάξης των 1ου και 7ου Γυμνασίων Βόλου, μπαίνει από τώρα και μέχρι τον Ιανουάριο, η κυκλοφοριακή συμπεριφορά των Βολιωτών.

Υπάρχει σεβασμός προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα ή κατά πόσο απολαμβάνουν όλοι οι χρήστες -πεζοί, ποδηλάτες, δικυκλιστές και οδηγοί αυτοκινήτων- τα ίδια δικαιώματα στους δρόμους και πόσο επιλέγονται οικολογικοί τρόποι μετακίνησης, θα είναι μερικές από τις πτυχές που θα ερευνήσουν οι μαθητές, στο πλαίσιο της εκστρατείας Eco Mobility για τη νέα περίοδο 2013 – 2014.

Στην εκστρατεία, ο Βόλος συμμετέχει για πολλοστή χρονιά, με τους μαθητές κάθε φορά να «φωτίζουν» και μια διαφορετική πτυχή του προβλήματος που συνιστά το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και η ανάγκη υιοθέτησης οικολογικών τρόπων μετακίνησης.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη προώθησης της εκστρατείας Eco Mobility, Ιωάννα Φακιδάρη, φέτος συμμετέχουν 31 πόλεις, μία εκ των οποίων και ο Βόλος. Δύο ομάδες των οκτώ μαθητών, μία από το 1ο Γυμνάσιο και μία από το 7ο Γυμνάσιο Βόλου, θα αναλάβουν να καταγράψουν τα προβλήματα και να προτείνουν οικολογικές λύσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν μέσα στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου και στη συνέχεια στις 5 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι νικητές.

Οι μαθητές δεν θα περιοριστούν στην παρατήρηση των προβλημάτων, αλλά θα κληθούν να ερευνήσουν τις συνήθειες και τις συνθήκες μετακίνησης, να ακούσουν και να αξιολογήσουν τις απόψεις εκπροσώπων Τοπικών Αρχών και Φορέων, να συγκεντρώσουν στοιχεία από τους πολίτες και να εξετάσουν τις επιπτώσεις που προκαλούν η ρύπανση του αέρα των πόλεων, η κατάληψη των πεζοδρομίων και η έλλειψη ποδηλατοδρόμων. Παράλληλα θα αξιολογήσουν το επίπεδο επένδυσης της πόλης τους, στους τρεις πυλώνες των Πράσινων Μεταφορών και σε οικολογικούς τρόπους μετακίνησης.

Με τις εργασίες τους, οι έφηβοι καλούνται να δουν την ανάγκη αναβάθμισης της κυκλοφορίας στην πόλη, με την ανάδειξη επιλογών όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τη συγκοινωνία, ενώ θα πρέπει να εξετάσουν επιλογές και ευκαιρίες για τη μείωση της ρύπανσης στην περιοχή τους.

Η Εκστρατεία της νέας περιόδου είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

ΕΛ. ΧΑΝ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου