ΤΟΠΙΚΑ

ΙΚΑ Βόλου: Σφίγγει ο «κλοιός» για οφειλέτες

ικα-βόλου-σφίγγει-ο-κλοιός-για-οφειλ-575896

Ερχονται αναγκαστικά μέτρα και κατασχέσεις μετά τις 30 Απριλίου

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που περιλαμβάνουν μέχρι και κατασχέσεις περιμένουν όσους οφειλέτες του ΙΚΑ δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, εντείνει τις πιέσεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά του.

Στο Βόλο ήδη πολλοί από τους οφειλέτες άρχισαν να παραλαμβάνουν την επιστολή που υπογράφεται μάλιστα από τον ίδιο το Διοικητή του ΙΚΑ, και που ουσιαστικά λειτουργεί ως «μέτρο πίεσης» του ΙΚΑ προς όσους χρωστάνε, ενώ η τοπική υπηρεσία ενέκρινε -σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε πρόσφατα στο σύστημα Διαύγεια- κονδύλι 20.000 ευρώ για δαπάνες που αφορούν στα έξοδα δικαστικών κλητήρων, αφού μετά τις «προειδοποιήσεις» έρχονται διαταγές πληρωμής και κατασχετήρια.

Η καταληκτική ημερομηνία για τους οφειλέτες προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είναι η 30η Απριλίου.

Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει στην επιστολή του, απευθυνόμενος στους οφειλέτες, μεταξύ άλλων ότι τους δίνεται μία τελευταία ευκαιρία να ενταχθούν σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό και ευέλικτο σύστημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών τους, ενώ παράλληλα τους επισημαίνεται ότι εάν δεν αξιοποιηθεί και η τελευταία αυτή ευκαιρία οι υπηρεσίες θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την είσπραξη των οφειλών με λήψη αναγκαστικών μέτρων και η μόνη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών που θα παραμένει θα είναι αυτή των 12 δόσεων.

Στη ρύθμιση υπάγονται οι ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 2η Μαρτίου 2015, που αφορούν δηλαδή σε εισφορές μισθολογικών περιόδων έως και τον Ιανουάριο 2015.Το σύνολο της οφειλής (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα (στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές του 1/2015). Εάν η οφειλή είναι άνω των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται με 0,25% μηνιαία (χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, προσαύξηση ή ποινή). Για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία μηνιαία προσαύξηση.

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών, έτσι δίνεται έκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής, έκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις, έκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις, έκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις, έκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου