ΤΟΠΙΚΑ

Οδηγίες για… καρφιά στις Εφορίες!

οδηγίες-για-καρφιά-στις-εφορίες-851206

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η φόρμα «καταγγελιών» που θα γίνονται για φορολογικά θέματα από πολίτες για άλλους πολίτες στην Εφορία, η οποία έχει ήδη ανέβει στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.
Οι πολίτες πρώτοι θα μπορούν να «δίνουν» ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, ΑΦΜ μέχρι και επαγγελματική δραστηριότητα του καταγγελλόμενου, καθώς και το είδος της φοροδιαφυγής που διαπράττεται.
Οι καταγγελίες (και οι ανώνυμες) μπορούν να γίνονται είτε ηλεκτρονικά μέσω του Internet, είτε μέσω τηλεφώνου.
Στη φόρμα αναγράφονται προαιρετικά τα στοιχεία του καταγγέλλοντος, τα στοιχεία του καταγγελλόμενου και περιγράφεται το περιστατικό για το οποίο γίνεται η καταγγελία.
Ο καταγγέλλων μπορεί να επισυνάψει ηλεκτρονικά και τυχόν έγγραφα που έχει στη διάθεσή του και στηρίζουν την καταγγελία του.
«Σημαντικό στοιχείο του νέου δικτυακού τόπου αποτελεί η ανάπτυξη ολοκληρωμένης φόρμας λήψης καταγγελιών από τους πολίτες, η οποία διασφαλίζει την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τη διαδικασία, αφού συστηματοποιεί όλη την απαραίτητη πληροφορία για την αξιολόγηση της καταγγελίας» επισημαίνει η ΥΠΕΕ.
«Παράλληλα, συμβάλλει στη διαφύλαξη απόρρητων προσωπικών και οικονομικών δεδομένων τόσο του καταγγέλλοντος όσο και του καταγγελλομένου» προσθέτει.
Το μέτρο αυτό είχε εν μέρει εφαρμοστεί -με πενιχρά αποτελέσματα- την περίοδο 1990-93, όταν είχε θεσπισθεί διάταξη με την οποία είχαν χορηγηθεί κίνητρα στους φορολογούμενους να «καταγγέλλουν» γιατρούς και δικηγόρους όταν δεν εξέδιδαν αποδείξεις για την αμοιβή τους.
Η πρόταση αυτή έρχεται την επομένη κιόλας της προαναγγελίας άρσης του φορολογικού απορρήτου για τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάταξη για την άρση του φορολογικού απορρήτου για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
Μεταξύ άλλων, επιτρέπεται σε εταιρείες, στις οποίες το Δημόσιο αναθέτει μελέτες με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και του φοροελεγκτικού μηχανισμού, να έχουν πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία.
Παπαθανασίου:
Αδικη αντιμετώπιση
«Η δυνατότητα κάθε πολίτη να υποβάλει καταγγελία για παράβαση της κείμενης νομοθεσίας από άλλο πολίτη ή επιχείρηση ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και αρχές, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Ειδικά στις εφορίες, όλα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκατοντάδες καταγγελίες, οι οποίες μάλιστα έχουν παράγει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μου κάνει συνεπώς εντύπωση, πως μια διαδεδομένη πρακτική εμφανίζεται σε μερίδα του Τύπου με τον τρόπο που εμφανίζεται» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου.
«Η προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής απαιτεί την ομόθυμη και ειλικρινή συστράτευση όλων με έργα, όχι με λόγια. Αν όλοι οι Έλληνες πλήρωναν τους φόρους που τους αναλογούν, σήμερα δεν θα χρειάζονταν να μιλάμε για ελλείμματα και νέα μέτρα. Δεν μπορεί τώρα, που η ΥπΕΕ έχει δραστηριοποιηθεί και αυξάνει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου από τη μείωση της φοροδιαφυγής, να συναντά μια τέτοια άδικη αντιμετώπιση» προσέθεσε.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΥΠΕΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου