ΤΟΠΙΚΑ

Δραματικές εξελίξεις στον Τύπο

δραματικές-εξελίξεις-στον-τύπο-851206

Ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης: Το κλείσιμο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5 και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών. Η απόφαση ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι δύο εταιρίες μπαίνουν σε καθεστώς εκκαθάρισης, ωστόσο οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους θα εκπληρωθούν κανονικά, όπως επισημαίνεται.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το μοντέλο ενημέρωσης που επιχείρησε να εισάγει ο Ελεύθερος Τύπος και ο City δεν ευοδώθηκε. Τονίζεται, επίσης, ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Με την εξέλιξη αυτή περίπου 500 εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και άλλες ειδικότητες των ΜΜΕ, βρίσκονται αιφνιδιαστικά στο δρόμο, σε μία περίοδο κρίσης τόσο στα media, όσο και συνολικά στην οικονομία.
Η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ ήρθε το χθες απόγευμα, με την άμεση κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 17.00 ως την ίδια ώρα σήμερα.
Το τελευταίο φύλλο του Ελεύθερου Τύπου θα κυκλοφορήσει σήμερα Τρίτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ιστοσελίδες της εφημερίδας και του ραδιοφώνου έχει “κατέβει” το περιεχόμενο και εμφανίζεται μόνον η ανακοίνωση της εταιρίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση
Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.». Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή.
Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του «Ελεύθερου Τύπου» στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Στο συνολικό εγχείρημα του «Ελεύθερου Τύπου» επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.
Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων.
Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους.
Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ

Η είδηση δεν έπεσε σαν βόμβα. Ήδη εδώ και μήνες είχαν γίνει αντιληπτές οι κινήσεις του ζεύγους Αγγελόπουλου προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορούσε στη συγκρότηση μετώπου με στρατηγικούς μετόχους. Η δεύτερη αφορούσε στην πώληση του Ομίλου σε άλλο εκδοτικό Συγκρότημα ή ιδιώτη. Οι κινήσεις αυτές δεν κατάφεραν να φθάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα, προφανώς λόγω τελικού οικονομικού τιμήματος. Το άνοιγμα που επιχείρησε η Γιάννα Αγγελοπούλου αγοράζοντας την εφημερίδα, μετά την αποτυχία της οικογενείας Αγγελόπουλου να εξαγοράσει την εταιρία «Πήγασος» του Γιώργου Μπόμπολα, φαίνεται ότι ξεπέρασε τα όρια ακόμη και του πλούσιου επιχειρηματία – συζύγου της. Η έλευση ειδικών από την Ισπανία, οι πειραματισμοί ως προς το περιεχόμενο και την εμφάνιση του φύλλου αλλά και οι συχνές έως και αυτοκαταστροφικές εναλλαγές στη διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας κατέληξαν να διογκώσουν το αδιέξοδο και να φορτώσουν με αρνητικό πρόσημο την κυκλοφορία της. Οι απώλειες σε σχέση με το οικονομικό άνοιγμα ήταν δυσανάλογες. Η παραδοσιακή κεντροδεξιά απόκλιση της εφημερίδας υπέστη ανακατατάξεις και το συντηρητικό κοινό που την προτιμούσε στράφηκε προς ανταγωνιστικά φύλλα, δεδομένου ότι στην σημερινή εποχή δεν υφίσταται πλέον η απόσταση που χώριζε κάποτε τις πρωινές από τις απογευματινές εκδόσεις.
Την απόφασή τους να παραμείνουν ανελλιπώς στις θέσεις εργασίας τους μέχρι τις 31 Αυγούστου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο και τον ραδιοσταθμό City FM μετά και απ0ό παρέμβαση των νομικών συμβούλων των εργαζομένων. Προηγουμένως κατά τη γενική συνέλευση των δημοσιογράφων στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος» συντάχθηκε κείμενο- ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζεται ανεύθυνη και προκλητική η ενέργεια του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να κλείσουν την εφημερίδα.
Το κλείσιμο της εφημερίδας, που έστησε το ζεύγος Βουδούρη κατά τις αρχές της δεκαετίας του 80 και που αποτέλεσε τότε ένα στοίχημα για την ανανέωση της τεχνολογίας αλλά και της νοοτροπίας στην έκδοση εφημερίδων, σημαίνει ότι το κλίμα ανασφάλειας στην αγορά εντύπων επιβαρύνεται, στο πλαίσιο της εμφανούς κρίσης που πλήττει τα Μέσα Ενημέρωσης ανεξαρτήτως κατηγορίας. Η επιβάρυνση αυτή θα γίνει αμέσως αισθητή στην δημοσιογραφική πιάτσα, όπου κατά την τελευταία περίοδο λόγω οικονομικής δυσπραγίας ή με άλλοθι την οικονομική κρίση αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των άνεργων δημοσιογράφων. Είναι προφανές πως η συρρίκνωση της διαφημιστικής αγοράς στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 30%, περισσότερο στον περιοδικό Τύπο και ελάχιστα λιγότερο στις εφημερίδες, συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση συνθηκών ασφυξίας σε μία αγορά, η οποία είναι κατ’ εξοχήν πληθωρική τόσο ως προς τους τίτλους εφημερίδων που κυκλοφορούν, όσο και σε αριθμό περιοδικών εκδόσεων και αριθμό τηλεοπτικών σταθμών. Η «πίτα» της ελληνικής αγοράς είναι δεδομένη, δεν αυξάνει λόγω αντικειμενικών παραγόντων και άρα κατατέμνεται σε περισσότερους συντελεστές από όσους ουσιαστικά αντέχει.
Μία άλλη παράμετρος που συνετέλεσε στην βραχεία χρονικά παρουσία του ζεύγους Αγγελόπουλου στα πράγματα του Τύπου, είναι και η εντυπωσιακή προσπάθεια στην οποία προέβησαν, να συνοδεύσουν δηλαδή το εγχείρημά τους με ογκώδεις επενδύσεις και κυρίως με την καλλιέργεια μη ρεαλιστικών προσδοκιών στην αγορά. Αυτή η πληθωρική «εισβολή», που συντέλεσε και στην τεχνητή αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων στην επιχείρηση, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας καταγοήτευσης της πιάτσας από τους νέους εκδότες, τελικά προσέκρουσε σε μία αμείλικτη πραγματικότητα.

24ωρη
απεργία

Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ κήρυξε η ΕΣΗΕΑ με αφορμή την αναστολή λειτουργίας της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος και του ρ/σ City.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί επίσης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στα γραφεία της στην οδό Ακαδημίας. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.

Η Ενωση
Συντακτών
Θεσσαλίας

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας εκφράζει την έντονη αντίθεση και αντίδρασή του για το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του ραδιοφώνου City 99,5, του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής και του ΕΤypos.com.
Ενώνοντας τη φωνή του με τις αδελφές Ενώσεις και την ΠΟΕΣΥ χαιρετίζει την αγωνιστική απάντηση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της. Παράλληλα καταδικάζει κάθετα κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο των ΜΜΕ, που πλήττει ουσιαστικά και την ίδια την ποιότητα ενημέρωσης.

Καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην δίωρη στάση εργασίας που αποφάσισε η Ένωση για σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου 2009 από τις 11 π.μ. έως 1 μ.μ., καθώς στις 12 μ. θα γίνει πορεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ προς τη Βουλή.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου