ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση συμμετοχών στις σχολές γονέων

αύξηση-συμμετοχών-στις-σχολές-γονέων-574509

Περισσότεροι από 400 συμπολίτες υπολογίζεται ότι μετέχουν στις δραστηριότητες των Σχολών Γονέων που λειτουργούν με πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας, σε είκοσι μία συνολικά ενορίες της περιοχής μας. Μεταξύ των συμμετεχόντων συγκαταλέγονται και αρκετοί άνεργοι, οι οποίοι αναζητούν διεξόδους επικοινωνίας μέσω της διαλογικής συζήτησης που αναπτύσσεται, στη διάρκεια των προγραμματισμένων συναντήσεων.

Οι αλλαγές που προκύπτουν σε εποχές δύσκολες μεταξύ των μελών της οικογένειας, σε συνάρτηση με την έντονη αβεβαιότητα που νιώθουν τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά, διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο συζήτησης και διαλόγου. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο π. Χρήστος Χαχαμίδης, υπεύθυνος της Σχολής Γονέων της Ανάληψης: «τα θέματα που συζητούμε βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με τον ευρύτερο προβληματισμό που κυριαρχεί και εκδηλώνεται στη διάρκεια της συζήτησης».

Ο προβληματισμός των γονέων είναι ευθέως ανάλογος με τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση, ενώ όπως υπογραμμίζει ο π. Χρήστος: «οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας διαταράσσονται, πολλές φορές, σε δύσκολες εποχές όπως η συγκεκριμένη που διανύουμε, διότι όταν τα παιδιά βλέπουν τους δύο γονείς στο σπίτι, όταν κόβεται το ρεύμα ή το τηλέφωνο, η κατάσταση που δημιουργείται έχει ως συνεπακόλουθο την ψυχολογική πίεση στην οικογένεια. Παράλληλα, προσθέτει ο ίδιος, τα ίδια τα παιδιά εκφράζουν το φόβο τους εάν οι γονείς τους θα είναι σε θέση να τους αγοράσουν όσα έχουν ανάγκη και αρχίζουν πλέον να τον εκφράζουν».

Τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών, γίνονται αρκετές φορές το θέμα συζήτησης στις Σχολές Γονέων της τοπικής Εκκλησίας, οι οποίες διευρύνουν αλλά και ενισχύουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Οι ενδοοικογενειακές σχέσεις ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης και στην προ κρίσης εποχή, ενώ το τελευταίο διάστημα «έρχονται ζευγάρια ανέργων, καθηγητές αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να αποφορτιστούν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσω του διαλόγου» τονίζει ο π. Χρήστος Χαχαμίδης, δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Πολλά νέα ζευγάρια παρακολουθούν τους κύκλους συζητήσεων που αναπτύσσονται και αναζητούν δρόμους και λύσεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, το αίσθημα του φόβου που δημιουργεί η ανασφάλεια, την εξισορρόπηση των εντάσεων που προκύπτουν στην οικογένεια, λόγω των προαναφερθέντων. «Η Σχολή γονέων είναι μια συντροφιά, μια παρέα, που ενισχύει τους επικοινωνιακούς δεσμούς, τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτός από τον καθένα ο ρόλος του μέσα στην οικογένεια, για να μπορέσει να προχωρήσει», αναφέρει από την πλευρά του ο π. Σεραφείμ Κοντακτσής, υπεύθυνος της Σχολής Γονέων της Αγίας Αικατερίνης και προσθέτει: «πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, υπάρχουν και άλλα θέματα που απασχολούν τους γονείς».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου