ΤΟΠΙΚΑ

Γυμνάσιο στις Φυλακές Κασσαβέτειας

γυμνάσιο-στις-φυλακές-κασσαβέτειας-574523

Ευκαιρία στη γνώση στους έγκλειστους της φυλακής Κασσαβέτειας, έρχεται να προσφέρει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Με πρότασή της προς το Υπουργείο Παιδείας, προκρίνει την ίδρυση παραρτήματος του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου, προκειμένου να λειτουργήσει μέσα στο κατάστημα κράτησης για την εκπαίδευση των κρατουμένων.

Αντίστοιχο Γυμνάσιο ως παράρτημα του 6ου Βόλου, λειτουργεί και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στη Χιλιαδού.

Από τη νέα σχολική χρονιά, αναμένεται να δημιουργηθεί μία ακόμη «φωλιά» γνώσης και πολιτισμού, μέσα στις φυλακές Κασσαβετείας.

Την πρόταση πρόκρινε η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας μετά από αιτήματα των κρατουμένων, που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους μόλις αποφυλακιστούν, μέσω της εκπαίδευσης.

Η παραπάνω είναι και η μοναδική αλλαγή που προβλέπεται για το σχολικό χάρτη σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Η πρόταση κατατέθηκε ηλεκτρονικά χθες στο Υπουργείο Παιδείας και κοινοποιήθηκε στους Δήμους του νομού, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν επί των αλλαγών που εισηγείται η τοπική Δ.Δ.Ε. Τη σκυτάλη θα παραλάβει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και τον τελικό λόγο θα έχει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.

«Σκόνταψε» η

συγχώνευση

Στις έντονες αντιδράσεις των γονέων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Μακρυράχης, «σκόνταψε» το αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για συγχώνευση του σχολείου με το αντίστοιχο του Αγ. Δημητρίου – Ανηλίου – Κισσού και με στόχο τη δημιουργία ενός πολυδύναμου δημοτικού σχολείου.

Από την πρόταση της Πρωτοβάθμιας που κατατέθηκε χθες ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Παιδείας, απαλείφθηκε η προτεινόμενη συγχώνευση των δύο δημοτικών σχολείων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Οπως έγινε γνωστό, οι δύο συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, διαρκώς υποβαθμίζονται οργανικά, εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των μαθητών. Η οικονομική κρίση που έτρεψε σε φυγή πίσω στις πατρίδες τους, τους αλλοδαπούς που ζούσαν στα χωριά του ορεινού Πηλίου, τα παιδιά των οποίων γέμιζαν τις σχολικές αίθουσες, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Μόλις 40 μαθητές αριθμεί το 5θέσιο πλέον Δ.Σ. Αγ. Δημητρίου – Ανηλίου – Κισσού και μόλις 20 το αντίστοιχο Δημοτικό Σχολείο Μακρυράχης.

Η συγχώνευση των δύο σχολείων θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πολυδύναμου δημοτικού, στο οποίο θα διδάσκονταν πλήρες πρόγραμμα και θα γίνονταν παράπλευρες δραστηριότητες.

Οι γονείς όμως της Μακρυράχης, επικαλέστηκαν αφενός την ερήμωση του χωριού από παιδικές φωνές, αφετέρου ζήτημα ασφάλειας κατά την καθημερινή μεταφορά τους στο σχολείο που θα απείχε 2,5 χιλιόμετρα σχεδόν από το σπίτι τους και έβαλαν… φρένο.

Στον εκπαιδευτικό χάρτη, θα μπουν μόνο κάποιες… πινελιές που αφορούν στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων, με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να εισηγείται υποβιβασμούς, βάσει του αριθμού του μαθητικού πληθυσμού.

Μεταστέγαση

Στο μεταξύ, σε επαφές με τη δημοτική αρχή Σκοπέλου, βρίσκεται αυτό το διάστημα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στόχος είναι η μεταστέγαση του Επαγγελματικού Λυκείου από το Έλιος όπου λειτουργεί σήμερα, στη χώρα Σκοπέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των φοιτητών του ΕΠΑΛ, αφορά μόλις στους 19 μαθητές, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα στον τουριστικό και οικονομικό τομέα. Ο αριθμός τους εκτιμάται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ότι θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, σε περίπτωση που η συγκεκριμένη σχολική μονάδα λειτουργούσε στη χώρα Σκοπέλου, που έχει και μεγαλύτερο μαθητικό δυναμικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου