ΤΟΠΙΚΑ

Ανθούν οι παραδοσιακές τέχνες

ανθούν-οι-παραδοσιακές-τέχνες-574470

Στις παραδοσιακές τέχνες στρέφεται το ενδιαφέρον δεκάδων άνεργων συμπολιτών, οι οποίοι επιλέγουν μεταξύ άλλων την Αγιογραφία, προκειμένου να εξασφαλίσουν εργασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε εποχές κρίσης κερδίζει διαρκώς έδαφος η παλαιά τέχνη της Αγιογραφίας, η οποία αποδεικνύεται σταθερή αξία για συμπολίτες οι οποίοι έχοντας ως εφόδιο τη γνώση, το μεράκι και το ταλέντο τους, μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να διασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον.

Η Σχολή Αγιογραφίας «Δια χειρός» της Μητρόπολης Δημητριάδος συμπληρώνει αισίως δεκαπέντε δημιουργικά χρόνια και συγκεντρώνει στους κόλπους της σταθερό αριθμό μαθητών. Εβδομήντα περίπου συμπολίτες κάθε ηλικίας, όχι μόνο από την περιοχή μας, αλλά και από άλλες θεσσαλικές πόλεις, παρακολουθούν μαθήματα Αγιογραφίας στη συγκεκριμένη Σχολή, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. «Γενικώς, υπάρχει μια στροφή προς την Αγιογραφία και διαπιστώνω ότι εξασφαλίζουν αρκετοί μαθητές της «Δια χειρός» την επαγγελματική τους απασχόληση, διότι υπάρχει ζήτηση και πολλοί δημιουργούν τα δικά τους εργαστήρια» αναφέρει ο διευθυντής της Σχολής, π. Δημήτριος Κατούνης.

Οι μαθητές της Σχολής καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα, από μικρά παιδιά και μαθητές Λυκείου, έως και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ενώ άξιο αναφοράς είναι παράλληλα το τμήμα παιδιών με ειδικές ανάγκες, όπου διδάσκονται μαθήματα Αγιογραφίας, ζωγραφικής και μουσικοθεραπείας. «Μεταξύ των μαθητών της Σχολής είναι παιδιά που έχουν τελειώσει το Σχολείο και επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την Αγιογραφία, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οι οποίοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, αναζητώντας διεξόδους αποφόρτισης και ηρεμίας στην καθημερινότητά τους», επισημαίνει ο υπεύθυνος της Σχολής. Παράλληλα ο π. Δημήτριος υπογραμμίζει ότι: «υπάρχουν άνθρωποι που μας έχουν εκμυστηρευθεί ότι είναι άνεργοι και θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την Αγιογραφία, αλλά και συμπολίτες μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι έρχονται στη Σχολή για να ηρεμούν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά».

Από της ενάρξεως λειτουργίας της Σχολής, από το 1999 μέχρι σήμερα, δεκάδες συμπολίτες και συμπολίτισσες έχουν αναπτύξει αξιόλογη επαγγελματική δράση, έχοντας ως βάση και σημείο αναφοράς, τη Σχολή Αγιογραφίας «Δια χειρός» της Μητρόπολης Δημητριάδος, ενώ όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο π. Δημήτριος Κατούνης: «υπάρχει μεγάλο πεδίο εικονογραφίας και στις Εκκλησίες, και στα Μοναστήρια. Οποιος γνωρίζει την τέχνη της Αγιογραφίας, μπορεί να δουλέψει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό και γνωρίζω περιπτώσεις από το Βόλο, που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Αμερική». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ των μαθητών της Σχολής «Δια χειρός» συγκαταλέγονται λάτρεις της Αγιογραφίας από τη Θεσσαλία αλλά και ευρύτερα, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει την καλή έξωθεν μαρτυρία, για το άρτιο εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου