ΤΟΠΙΚΑ

Νέα δίκη για την πλαστογραφία

νέα-δίκη-για-την-πλαστογραφία-57128

Δεκτή έγινε από το Ε’ Ποινικό Τμήμα η πρόταση εισαγγελέα του Αρειου Πάγου για επανεκδίκαση της υπόθεσης με τις περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων της 70χρονης καθηγήτριας μπαλέτου Μαριάννας – Εριέττας Κοντούλη, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 2002 από την Αμαλιάπολη.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα και έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, η οποία υποβλήθηκε από τρεις καταδικασθέντες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο επιχειρηματίας από τη Μαγνησία, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία χωρίς πτώμα και δικάζεται στο Κακουργιοδικείο Λάρισας.

Οι προσφεύγοντες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 3,5 έως πέντε έτη για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία μετά χρήσεως εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ ημερησίως τον Ιούλιο του 2020.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν εκ νέου στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Επισημαίνεται ότι το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

Πάντως, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, όπου δικάζεται ο καταδικασθείς επιχειρηματίας, είχε αποφασίσει να αναγνωρίσει την απόφαση καταδίκης για την πλαστογραφία, αν και δεν είχε καταστεί αμετάκλητη.

Επισημαίνεται ότι η αναίρεση στον Αρειο Πάγο ασκήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των καταδικασθέντων με το σκεπτικό ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν αναιτιολόγητη όσον αφορά στο θέμα της πλαστογραφίας, καθώς, όπως υποστήριξαν, δεν ανέφερε πραγματικά περιστατικά που να τεκμηριώνουν την ηθική αυτουργία.

Επίσης, οι δικηγόροι ισχυρίστηκαν ότι ήταν αβάσιμη και η συναυτουργία, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση δεν αναφέρει με ποιες συγκεκριμένες πράξεις ο καθένας από τους καταδικασθέντες συμμετείχε στο αδίκημα και με ποιο τρόπο.

Ακόμη, επισήμαναν ότι η πλαστογραφία μετά χρήσεως έχει καταργηθεί ως επιβαρυντική περίσταση.

Οι μεταβιβάσεις αφορούσαν σε αγροτεμάχια στην περιοχή της Αμαλιάπολης συνολικής έκτασης εκατό στρεμμάτων, οι οποίες έγιναν ενώ η καθηγήτρια μπαλέτου είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς και συγκεκριμένα στο διάστημα από το 2004 έως το 2007.

Η δίκη για την ανθρωποκτονία χωρίς πτώμα συνεχίζεται στο ΜΟΔ Λάρισας την ερχόμενη Τρίτη με την απολογία του κατηγορούμενου, την πρόταση του εισαγγελέα και αγορεύσεις δικηγόρων. Εκτιμάται ότι για την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας θα απαιτηθεί άλλη μία συνεδρίαση του δικαστηρίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου