ΤΟΠΙΚΑ

Βούλιαξαν 5.535 επιχειρήσεις στο Βόλο ~ Μόλις 150 επαγγελματίες στη ρύθμιση

βούλιαξαν-5-535-επιχειρήσεις-στο-βόλο-μόλ-567523

Ελλείψει ρευστού, το μεγάλο ενδιαφέρον για τις 100 δόσεις στον ΟΑΕΕ έμεινε… ενδιαφέρον

Μόνο 150 ελεύθεροι επαγγελματίες στη Μαγνησία κατάφεραν να μπουν μέχρι σήμερα στη ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ που τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Απριλίου και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Χιλιάδες άλλοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη στο α’ τρίμηνο του 2015 κατέβασαν ρολά 347 επιχειρήσεις, όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, «βουλιάζουν» καθώς ελλείψει ρευστού δεν μπορούν να καταβάλουν το α’ δίμηνο του 2015 που είναι απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής ή προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα χρήματα, ενώ η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων τρέχει και στις 30 Απριλίου λήγει…

Σε ενημερωτική εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε, χθες, το Επιμελητήριο Μαγνησίας με το Περιφερειακό Τμήμα Βόλου του ΟΑΕΕ, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Τμήματος, Δημήτρης Κωτούλας είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που απευθύνθηκαν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προχώρησαν στη ρύθμιση, ενώ άλλοι, επίσης αρκετοί, δήλωσαν ότι θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους μετά το Πάσχα.

Ερωτηθείς για την πληρωμή του α’ διμήνου του 2015 ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είπε ότι «πράγματι πολλοί ασφαλισμένοι έχουν επικεντρωθεί σε αυτό. Θα πρέπει όμως να μπουν στη ρύθμιση πληρώνοντας, καθώς ο όρος είναι υποχρεωτικός, ώστε αμέσως μετά την καταβολή της πρώτης δόσης οι ωφελούμενοι να μπορέσουν να μειώσουν τις ασφαλιστικές τους κατηγορίες».

Ο ίδιος έκανε έκκληση όποιος ενδιαφέρεται, να απευθυνθεί στον ΟΑΕΕ και να κάνει τη ρύθμιση. «Η ημερομηνία ισχύος λήγει στις 30 Απριλίου. Να έρθουν να κάνουν την αίτηση, αλλά προϋπόθεση για να υπαχθούν είναι η πληρωμή του πρώτου διμήνου του 2015» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπασδάνης

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, τόνισε πως η διοίκηση του ΟΑΕΕ και το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, να προχωρήσουν στην αποποινικοποίηση των οφειλών, να άρουν τα κατασχετήρια και να αφήσουν στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα την ασφαλιστική κλίμακα στην οποία θα ενταχθούν.

Οπως είπε, οι 150 επιχειρηματίες της Μαγνησίας που έχουν ανταποκριθεί είναι ελάχιστοι σε σχέση με τον όγκο των επιχειρήσεων του Νομού, που «βουλιάζουν» καθημερινά λόγω έλλειψης ρευστού. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπασδάνης σημείωσε ότι από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα στη Μαγνησία έβαλαν λουκέτο 347 επιχειρήσεις, ενώ από το 2011 έως τις 31/12/2014 5.535 επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεσμεύτηκε τόσο ο ίδιος όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο να ασχοληθούν επισταμένως με το ζήτημα και ζήτησε από τα παριστάμενα στελέχη του ΟΑΕΕ να μεταφέρουν στη διοίκηση του Οργανισμού τις αγωνίες των επιχειρηματιών.

Τα οφέλη της υπαγωγής

Απαριθμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ρύθμισης του Νόμου 4321 του 2015, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Τμήματος κ. Κωτούλας μεταξύ άλλων είπε ότι «είναι ευνοϊκή με μεγάλο διάστημα αποπληρωμής, που φτάνει μέχρι και 100 δόσεις και σημαντική έκπτωση στα τέλη καθυστέρησης ανάλογα με τον αριθμό δόσεων, που θα επιλέξει ο κάθε ασφαλισμένος.

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα κάποιος που έχει διακόψει τη δραστηριοποίησή του και δεν μπορεί να μπει στη ρύθμιση μέχρι 30 Απριλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία, καθώς έχει μηδενικό εισόδημα, να πάρει αναστολή ένα χρόνο. Δηλαδή να μπορέσει να κάνει τη ρύθμιση μέχρι 31 Μαρτίου 2016».

Για τις ασφαλιστικές κατηγορίες, υπογράμμισε ότι προβλέπεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να επιλέγει μέχρι τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες χαμηλότερες από αυτές που είναι, εάν το επιτρέπει η κατηγορία που πληρώνει, κάτι που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό σε σχέση με το χρόνο αποπληρωμής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου