ΤΟΠΙΚΑ

«Φωτιά και λαύρα» τα εκκαθαριστικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες

φωτιά-και-λαύρα-τα-εκκαθαριστικά-γι-408803

«Φωτιά» είναι τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το οικονομικό έτος 2013. Ειδικά για τους επαγγελματίες, που είναι η πιο αδικημένη φορολογικά ομάδα, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και η ταυτόχρονη εκκαθάριση συνοδεύτηκε με «πάγωμα».

Ενας επαγγελματίας ο οποίος δήλωσε κέρδη ύψους 10.000 ευρώ καλείται να πληρώσει στην Εφορία 4.030 ευρώ εκ των οποίων οι 2.600 ευρώ είναι επιστροφή φόρου και τα 1.430 ευρώ είναι προκαταβολή για το έτος 2014.

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων με την ταυτόχρονη έκδοση εκκαθαριστικού από την Εφαρμογή «Ο Φορολογούμενος» συνοδεύτηκε με παράπονα προς τους λογιστές και οικονομολόγους. Γιατί τόσα πολλά, ήταν η απορία των φορολογουμένων.

Την περσινή χρονιά, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας, Αριστείδης Παπανδρέου, υπήρχε το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, καθώς και η μείωση φόρου λόγω παιδιών, ενοικίων, ασφαλιστηρίων, τόκων πρώτης κατοικίας κ.α. Τη φετινή χρονιά δε αναγνωρίζεται καμία απολύτως μείωση φόρου.

Ο μέσος φόρος κατά κεφαλήν είναι περίπου 1.500 ευρώ. Οι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι πληρωμές σε ποσά φόρου οφείλονται στην κατάργηση του αφορολόγητου. Ο καθένας φορολογείται από το πρώτο ευρώ.

Οι άνεργοι και οι μικροϊδιοκτήτες

Φόρο εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και οι άνεργοι φορολογούμενοι. Οταν νοικιάζουν ένα σπίτι και έχουν ένα αυτοκίνητο ασχέτως των οικονομικών δυσκολιών, ιδιαίτερα αν έχουν δική τους οικογένεια, και ξεπεράσουν τις 9.500 ευρώ τα εκκαθαριστικά σημειώματα είναι χρεωστικά.

Οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, επίσης πληρώνουν μεγάλο φόρο. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ένας που νοικιάζει το σπίτι του στο χωριό αντί του ποσού των 300 ευρώ και ζει στο πατρικό του στην πόλη έχει εισόδημα 3.600 ευρώ που ισοδυναμεί με 725 ευρώ φόρο.

Οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ μείζον πρόβλημα με τις επιστροφές χρημάτων έχει δημιουργηθεί με τους συνταξιούχους. Ο κύριος ασφαλιστικός φορέας δεν μπορεί να συνδυαστεί με τους επικουρικούς φορείς ώστε να εξετάζεται εάν τελικά το εισόδημα αυτών υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ που είναι το αφορολόγητο.

Ενας φορολογούμενος με κύρια σύνταξη περί τις 8.000 ευρώ και επικουρική της τάξεως των 3.000 ευρώ δεν έχει παρακράτηση. Οταν όμως τα ποσά αυτά έρχονται στη φορολογική δήλωση να αθροιστούν βγάζουν το ποσό των 11.000ευρώ. Από το ποσό αυτό αν αφαιρέσουμε τις 9.500 ευρώ που είναι το αφορολόγητο δίνουν 1.500 ευρώ.

Ωστόσο ποσό ύψους 2.100 ευρώ κατοχυρώνεται στους μισθωτούς αλλά και τους συνταξιούχους φορολογουμένους στην εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση με ποσό αποδείξεων ίσον με το 25% του εισοδήματος. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις με τη μη παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Πληροφορίες πάντως που δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν από το υπουργείο θέλουν η μείωση των 2.100 ευρώ φόρου να αφορά και στις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου