ΤΟΠΙΚΑ

Εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια

εργάζονται-με-εξαντλητικά-ωράρια-567264

Πιάνουν δουλειά και δεν ξέρουν τι ώρα θα σχολάσουν… Με το κεφάλι σκυμμένο πάνω από σωρεία εγγράφων και τα μάτια κολλημένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, δρομολόγια πάνω – κάτω στους ορόφους, από γραφείο σε γραφείο για τη διεκπεραίωση μια σειράς υποθέσεων.

Κάπως έτσι περνούν οκτάωρα, δεκάωρα και δεκαπεντάωρα καθημερινά για στελέχη και διοικητικούς υπαλλήλους στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που τα τελευταία χρόνια καλείται να λειτουργήσει με λιγότερο από το μισό προσωπικό που διέθετε και να φέρει εις πέρας διπλάσιο όγκο εργασίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδη, οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι «ήρωες».

Κάποτε, στον πύργο του κτιρίου Μουρτζούκου, λειτουργούσαν πέντε γραφεία για τη διεκπεραίωση των εκπαιδευτικών υποθέσεων: η Διεύθυνση, το 1ο, το 2ο Γραφείο, Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Γραφείο Φυσικής Αγωγής. Πλέον όλες οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση.

Ο «Καλλικράτης» στη διοίκηση της εκπαίδευσης, δεν συρρίκνωσε μόνο τον αριθμό των γραφείων. Οι υπηρεσίες της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας καλούνται να λειτουργήσουν με το 1/3 του προσωπικού με το οποίο λειτουργούσαν προ τριετίας.

Την ίδια ώρα όμως, ο όγκος της δουλειάς έχει διπλασιαστεί για τους εναπομείναντες υπαλλήλους, που πέραν των καθηκόντων τους, πρέπει να ανταποκρίνονται στα καθημερινά και πολλαπλά αιτήματα του Υπουργείου Παιδείας για την αποστολή μιας σειράς στοιχείων που ζητάει.

Υπάλληλοι και στελέχη, αλλά και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, έχουν φθάσει στα όριά τους. Το οκτάωρο εργασίας, έχει καταστεί «πολυτέλεια», από τη στιγμή που καθημερινά πιάνουν δουλειά στις έξι το πρωί και έχει συμβεί να φύγουν 12 τα μεσάνυκτα!

Εχουν ξεχάσει προσωπική και οικογενειακή ζωή, εργαζόμενοι κατά μέσο όρο 12 έως 15 ώρες κάθε μέρα.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη με την επικείμενη συνταξιοδότηση έμπειρων στελεχών της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

Η έλλειψη προσωπικού δεν έχει αντίκτυπο μόνο στους ίδιους τους υπαλλήλους. Έχει και στην ίδια την εκπαίδευση, σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, ο οποίος τόνισε αφενός την ανάγκη πρόσληψης υπαλλήλων, αφετέρου την ενίσχυση της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας με νομικό που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μεγάλη και περίπλοκη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της εκπαίδευσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου