ΤΟΠΙΚΑ

«Υιοθέτηση» 159 προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

υιοθέτηση-159-προσφύγων-σε-ενοικιαζόμ-559125

Προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών στη Θεσσαλία – Ανέφικτο κάτι τέτοιο απαντά ο Κων. Αγοραστός

Και ενώ η δεύτερη φάση του ΕΣΠΑ και ειδικότερα το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δεν άρχισε να τρέχει ακόμη με αποτέλεσμα πόροι να μην υπάρχουν, η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλείται να υιοθετήσει 159 πρόσφυγες στο πλαίσιο προγράμματος που σχεδιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

To πρόγραμμα είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί απαντά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και το χαρακτηρίζει «έκθεση ιδεών».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Επιστολή που εστάλη από τις 18 Απριλίου στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό και σε όλους τους περιφερειάρχες της χώρας και υπογράφεται από την αναπληρώτρια Υπουργό Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου προτείνει την «υιοθέτηση» 2.238 παράνομων μεταναστών μέχρι το 2020.

Το πρόγραμμα υιοθέτησης περιλαμβάνει την εγκατάστασή τους σε «αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα», «την παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης», «τη χορήγηση μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα μαζικά μέσα μεταφοράς» και «την ένταξη των επωφελούμενων σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας υλοποιούμενα από φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο χρόνος έναρξης του προγράμματος προσδιορίζεται στην επιστολή ως «σύντομα», ενώ σε αυτή υπολογίζεται και το κόστος που θα έχει το εν λόγω πρόγραμμα. Οπως σημειώνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μέσω του ΕΣΠΑ υπολογίζεται ότι την περίοδο 2014-2020 θα εκταμιευθούν 49 εκατ. ευρώ ή 22.082 ανά θέση και συμβουλεύει τις Περιφέρειες ότι κάθε μια μπορεί να προσφέρει «το 6% του συνολικού πιστωμένου προϋπολογισμού».

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην υιοθέτηση 159 μεταναστών – προσφύγων σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Απαγορευτικό… από Αγοραστό

«Ούτε που να το σκέφτονται» ήταν η ορθή και κοφτή απάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού όταν ρωτήθηκε χθες από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, ότι οι τοπικοί φορείς δεν έχουν τις απαιτούμενες δομές και τα χρήματα για να ανταποκριθούν κατάλληλα. Θα έχουμε και πάλι συνάντηση με το υπουργείο, αλλά το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το ζήτημα αποτελεί χτύπημα στο υπογάστριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα σχέδια της Υπουργού, θυμίζουν έκθεση ιδεών. Προφανώς η ίδια δεν γνωρίζει ότι υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων πόρων από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ το ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα, ειδικά από τη στιγμή που ακόμη δεν έχει ανοίξει για τις περιφέρειες. Αυτό μάλλον το αγνοούσε η κ. Χριστοδουλοπούλου, όταν έκανε τις συγκεκριμένες προτάσεις» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός με κατηγορηματικό τρόπο μάλιστα ως προς την θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι θα είναι αρνητική. Ο ίδιος επίσης παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει και το 2012 όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει τρία κέντρα κράτησης στη Θεσσαλία: «Πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα. Η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη. Δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι στη Θεσσαλία» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά τότε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου