ΤΟΠΙΚΑ

Προσφυγές 50 Βολιωτών κατά του ΕΝΦΙΑ

προσφυγές-50-βολιωτών-κατά-του-ενφια-70093

Στις 15 Οκτωβρίου θα εκδοθεί η εγκύκλιος με τις ελαφρύνσεις

Δεκάδες είναι οι φορολογούμενοι που απευθύνονται στην Εφορία Βόλου για να καταθέσουν ενδικοφανείς προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα στο Δικαστικό Τμήμα στο Γραφείο Προσφυγών, έχουν προσφύγει περισσότεροι από 50 φορολογούμενοι.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Αλλοι επικαλούμενοι ανεργία και προβλήματα υγείας, άλλη λάθη, οι πολίτες διεκδικούν απαλλαγή ή και διόρθωση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο ακόμη δεν έχει εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών για τις ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα έχουν μείωση ή και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ώστε να γίνουν αντίστοιχα και οι όποιες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικονομολόγων Μαγνησίας, Αριστείδη Παπανδρέου, η επίμαχη εγκύκλιος με τις κατηγορίες φορολογουμένων, που θα φοροελαφρυνθούν, αναμένεται να εκδοθεί στις 15-20 Οκτωβρίου.

Η προθεσμία για προσφυγή κατά του ΕΝΦΙΑ εκπνέει την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, για τους φορολογουμένους, που παρέλαβαν τα εκκαθαριστικά τους στις 17 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, νέα παράταση για προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ θα δοθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2015, όπως το υπουργείο Οικονομικών αφήνει να διαρρέεται.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να κάνει τροποποίηση του εκκαθαριστικού σημειώματος. «Οταν βγει η νέα εκκαθάριση, την οποία μπορεί να ενημερωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα του TAXISnet, ο πολίτης μπορεί να ασκήσει προσφυγή στο διάστημα του ενός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης του νέου Ε9» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο μεγάλος αριθμός των φορολογουμένων που καταφεύγουν στις Εφορίες για ενδικοφανείς προσφυγές αποδίδεται από το Σύλλογο Λογιστών Μαγνησίας στη δυσαρέσκεια των φορολογουμένων για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι: «Οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με το νέο φόρο που καλούνται να πληρώσουν. Οι χιλιάδες προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ το αποδεικνύουν έμπρακτα».

Να σημειωθεί ότι, το πρώτο κύμα προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ ολοκληρώθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου και αφορούσε σε φορολογούμενους που αμφισβητούσαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδόθηκαν την 31η Ιουλίου 2014.

Μεταξύ 20-25 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100%, καθώς και για όσους έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενδικοφανείς προσφυγές στις εφορίες έως τις 30 Νοεμβρίου 2015.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου