ΤΟΠΙΚΑ

Οι πρόσφυγες τόνωσαν την εκβιομηχάνιση ~ 13.773 ρίζωσαν και πρόκοψαν

οι-πρόσφυγες-τόνωσαν-την-εκβιομηχάνι-770147

Υπογραμμίστηκε χθες σε εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την εγκατάστασή τους στην περιοχή μας

Η πολύ μεγάλη συνεισφορά των Μικρασιατών προσφύγων στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την εγκατάστασή τους στη Νέα Ιωνία. Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι ο Βόλος δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων, 13.773 συνολικά, οι οποίοι ήρθαν σταδιακά στην περιοχή μας.

Γέμισε από συγκινητικές εικόνες και μνήμες το θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας χθες το βράδυ, χάρη στην πρωτοβουλία των μελών της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ιωνες» και την έκθεση φωτογραφικών ενθυμημάτων, η οποία πλαισίωσε την επιτυχημένη εκδήλωση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Οι εισηγητές, διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές, παρέθεσαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σημαντική δράση που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες σε όλα τα πεδία.

Οι Χάρης Σαπουντζάκης και Λουκάς Χριστοδούλου, ανέπτυξαν το θέμα: «Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων της Μ. Ασίας του 1922. Η συμβολή τους στην αναδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς. Ο κοινωνικός ανασχηματισμός». Όπως υπογράμμισε ο πρώτος εισηγητής «η μέγιστη προσφορά των προσφύγων, τουλάχιστον για τα αστικά κέντρα, ήταν η ανάπτυξη της βιομηχανίας και βιοτεχνίας και μέσω αυτής, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που συμπεριέλαβε και τους γηγενείς». Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε ότι «δημιουργήθηκαν δεκάδες εργοστάσια και προσλήφθηκαν χιλιάδες εργάτες και εργάτριες κυρίως, όχι μόνο πρόσφυγες, αλλά και γηγενείς».

Ο Δρ Γρηγόρης Στουρνάρας ανέπτυξε, στη συνέχεια, το θέμα: «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Θεσσαλία. Η συγκρότηση του προσφυγικού οικισμού της Ν. Ιωνίας στο Βόλο κατά το Μεσοπόλεμο».

Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία «στο Βόλο ήρθαν 13.773 πρόσφυγες, από τους οποίος οι 1.828 πριν το 1922 και οι 11.945 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή». Ο Βόλος ήταν η μόνη Θεσσαλική πόλη που δέχτηκε τόσους πρόσφυγες, σε αναλογία σχεδόν 29% του γηγενούς πληθυσμού, μέγεθος το οποίο μπορεί να συγκριθεί με τις πόλεις της Βορείου Ελλάδος, ενώ οι άλλες Θεσσαλικές πόλεις, δέχτηκαν μικρότερο αριθμό προσφύγων.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, προόδευσαν και είναι χαρακτηριστικό ότι «η βιομηχανία του Βόλου αναπτύχθηκε στο Μεσοπόλεμο χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους, πέρα από άλλους, οι οποίοι διέπρεψαν ως επιστήμονες, σε διάφορους τομείς». Την εκδήλωση συντόνισε η Ελένη Σαρλάρα – Αγαπητού, φιλόλογος.

Η χθεσινή διοργάνωση ήταν ενταγμένη στον ετήσιο θεσμοθετημένο κύκλο των «Μικρασιατικών» και απέδειξε για μια ακόμη φορά την ιδιαίτερη ευαισθησία των διοργανωτών, σε σχέση με τη διαφύλαξη μιας παρακαταθήκης αιώνων.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου