ΤΟΠΙΚΑ

Πιέσεις τραπεζιτών στη Λ. Κατσέλη

πιέσεις-τραπεζιτών-στη-λ-κατσέλη-851206

Σε «κόντρα» μεταξύ Λούκας Κατσέλη και τραπεζιτών εξελίσσεται η υπόθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παρά τις συνεχείς συναντήσεις της υπουργού με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, φαίνεται ότι οι αντιρρήσεις των τραπεζών δεν κάμφθηκαν, ενώ σημειώνεται αλλαγή στάσης και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου, ενώ πιθανή θεωρείται η υποβολή του νομοσχεδίου για τη ρευστότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να γνωμοδοτήσει επί των διατάξεών του.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γ. Προβόπουλος, συναντήθηκε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και παρουσίασε τις θέσεις και τις ενστάσεις της ΤτΕ επί των νομοσχεδίων.
Πηγές προσκείμενες στην ΤτΕ, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι ο Γ. Προβόπουλος υιοθέτησε όσα είπε στη Βουλή, εκπροσωπώντας την Ένωση, ο πρόεδρος της Εθνικής, Β. Ράπανος. Δηλαδή, εκτίμησε ότι στην παρούσα μορφή του το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της αγοράς κρύβει τον κίνδυνο κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεων από επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα κανονικής εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, επηρεάζοντας τη συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Όσον αφορά στη ρύθμιση των χρεών για τους ιδιώτες, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ασφαλιστικών δικλείδων, όπως η αύξηση του ορίου 10% της καταβολής του συνόλου των οφειλών του καταναλωτή. Για τον “Τειρεσία”, τέλος, τάχθηκε κατά της γενικευμένης αμνηστίας

Λ. Κατσέλη: Οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν

Την αλλαγή στάσης του Γ. Προβόπουλου επισημαίνει σε απάντησή της η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας παράλληλα ότι οι επισημάνσεις των τραπεζιτών έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στον τροποποιημένο νομοσχέδιο που παρουσιάσθηκε.
Η υπουργός ξεκαθαρίζει πως έλαβε υπ’ όψιν της τις παρατηρήσεις της ΤτΕ για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις επιχειρηματικές οφειλές.
Η ανακοίνωση, έρχεται με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών και ξεκαθαρίζει πως το υπουργείο εισήγαγε όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει εγγράφως για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νομοσχέδιο έχει περιοριστεί σημαντικά όσον αφορά τις ενήμερες οφειλές και είναι στοχευμένο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο σημειώνεται πως ελαχιστοποιούνται οι όποιες επιπτώσεις στην ρευστότητα των τραπεζών.
Ακόμα αναφέρεται πως το υπουργείο ακολούθησε διαβούλευση και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να μη διαταραχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου