ΤΟΠΙΚΑ

Δεν είναι για τη ρευστότητα αλλά για την κερδοφορία τους

δεν-είναι-για-τη-ρευστότητα-αλλά-για-τη-851206

Σε κόντρα της Λούκας Κατσέλη με τους τραπεζίτες εξελίσσεται η άρνηση των τραπεζιτών να αποδεχθούν το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανακούφιση των χρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τη ρύθμιση των τραπεζικών τους χρεών από δάνεια, κάρτες κ.λ.π. Οι τραπεζίτες απαντούν στις κυβερνητικές προθέσεις με ομοβροντία αρνήσεων και προειδοποιήσεις ότι κινδυνεύει σοβαρά η ρευστότητά τους. Δηλαδή η δυνατότητά τους να διοχετεύσουν φρέσκο χρήμα στην αγορά με νέα δάνεια. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι εντός ολίγων ημερών άλλαξε στάση και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, ο οποίος μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε ότι δεν προκύπτει πρόβλημα από τις ρυθμίσεις χρεών ύψους μέχρι και ενός εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις. Ακόμη, μόλις πριν ένα μήνα ο διοικητής της Εθνικής δήλωνε ότι είναι «θωρακισμένη η κεφαλαιακή επάρκεια και το απόθεμα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών».
Τι άλλαξε και σημειώνεται αλλαγή στάσης; Τι περισσότερο ελπίζουν οι τράπεζες να εισπράξουν από τους ξεζουμισμένους πελάτες τους; Στην πραγματικότητα, ελάχιστα. Διαγράφοντας όμως δάνεια, έστω και αυτά που ποτέ πλέον δεν θα εισπραχθούν, αδυνατίζει το χαρτοφυλάκιό τους, βάσει του οποίου κάνουν το διατραπεζικό κερδοσκοπικό παιχνίδι τους.
Πέρσι οι ελληνικές τράπεζες δανείσθηκαν 40 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλώντας αρχικά απορίες πού θα διοχετεύσουν τόση ρευστότητα, δεδομένου ότι δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα. Τα χρήματα αυτά τα δανείστηκαν με 1% επιτόκιο. Στη συνέχεια τα έδωσαν και πήραν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο 4,5-5%, δηλαδή με τρελά κέρδη στην εξόφλησή τους. Το 2010 είναι η χρονιά που θα πρέπει να επιστρέψουν στην ΕΚΤ τη ρευστότητα που δανείσθηκαν. Η Εθνική 10 δισ., η Αλφα 9 δισ., η ΑΤΕ 2 δισ. κ.λ.π. Για την εξυπηρέτησή τους σχεδιάζουν να εκδώσουν δικά τους ομόλογα για το μισό του χρέους τους. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το εύρος του κέρδους που βγάζουν από τα παιχνίδια τους.
Στην πραγματικότητα αυτό που απειλείται δεν είναι η ρευστότητά τους, αλλά η διατήρηση της ίδιας υψηλής κερδοφορίας στην οποία είχαν συνηθίσει. Αυτό τους ανησυχεί και γι’ αυτό κάνουν όλο τον καυγά γύρω από τα μέτρα ανακούφισης από τα τραπεζικά χρέη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου