ΤΟΠΙΚΑ

Αστεγοι και Αυτοδιοίκηση

αστεγοι-και-αυτοδιοίκηση-851206

Ότι ο κόσμος είναι στριμωγμένος οικονομικά και ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες, δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση. Μετά από μία μεγάλη περίοδο ευμάρειας και άκρατου καταναλωτισμού, φαίνεται πως έχει έλθει για τα καλά η στιγμή να πληρώσουμε τα… σπασμένα για το λογαριασμό και την άφρονα συμπεριφορά μας. Τα φαινόμενα περιθωριοποίησης σε συνδυασμό με τα φαινόμενα μοναξιάς και αποξένωσης είναι ορατά τα τελευταία χρόνια και στο Βόλο.
Πολλοί θα σπεύσουν με περισσή ευκολία να σημειώσουν ότι αυτό που διακρίνει κανείς τα τελευταία χρόνια στο Βόλο είναι οι εισαγόμενοι επαίτες από τη γειτονική Βουλγαρία. Μία διαπίστωση που μόνο απλοϊκή φαντάζει, καθώς οι υπεραπλουστεύσεις στην προσέγγιση του προβλήματος δείχνουν ότι οι περισσότεροι στρουθοκαμηλίζουμε σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, με αναρίθμητα οικογενειακά δράματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι επιμελώς κρυμμένα πίσω από την γκλαμουριά και τον εορταστικό εφησυχασμό των πολλών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Από την άλλη είναι θετικό ότι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ρεπορτάζ καταγράφει επισημάνσεις από ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης που επισημαίνουν έγκαιρα το πρόβλημα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την εγρήγορση των Δήμων της περιοχής μας σε ένα πρόβλημα το οποίο φαίνεται ότι παίρνει καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Μέχρι τώρα ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλοί που σε μία προσπάθεια να αποτινάξουν τις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης σημειώνουν ότι τα θέματα περιθωριοποίησης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας. Πόσο αμέτοχος όμως μπορεί να είναι ένας Δήμος για προβλήματα που συμβαίνουν στις γειτονιές του;
Στο πλαίσιο αυτό στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην Αντιδήμαρχος Φ. Λαμπρινίδης έσπευσε να ζητήσει από τον επικεφαλής της Δημοτικής του Ομάδας και Δήμαρχο Π. Μαβίδη «ενεργοποίηση του δημοτικού μηχανισμού όχι σε φορομπηχτική βάση, όπως διευκρίνισε, για την πιο ενεργή στήριξη του Δήμου στον κοινωνικό τομέα». Στον αντίποδα στο Δήμο Βόλου την ίδια ώρα έφθανε στα δημοσιογραφικά γραφεία ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και δημοτικού συμβούλου Βόλου Μαργ. Πατσιαντά προς το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου για τους άστεγους, που, όπως διευκρινίζει, νοείται το άτομο που στερείται κατοικίας και μένει στο δρόμο ή φιλοξενείται κάπου, ζώντας σε επισφαλείς συνθήκες και μη ασφαλή καταλύματα. Τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει ο έμπειρος περί τα αυτοδιοικητικά δημοτικός σύμβουλος Βόλου, παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των αστέγων στη χώρα μας, που σύμφωνα με επιστημονικές προσεγγίσεις του Υπουργείου ξεπερνούν τις 20.000.
Ο δημοτικός σύμβουλος στην πρότασή του ζητά να πληροφορηθεί από το Δήμαρχο ποιος είναι ο αριθμός αστέγων στην πόλη, μιας και τα στοιχεία στο υπουργείο δόθηκαν από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και, επιπλέον, ποιες από τις δράσεις – δομές που λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων για τους αστέγους (ίδρυμα αστέγων, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο και αθηναϊκή αγορά) σκοπεύει να υλοποιήσει ο αρμόδιος Δημοτικός Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου;
Αν αναφέρουμε τις δύο προτάσεις των δημοτικών συμβούλων, Βόλου και Νέας Ιωνίας, είναι γιατί θα θέλαμε η ευαισθησία τους να βρει και άλλους μιμητές στους κόλπους των συναδέλφων τους, έτσι ώστε σε σύντομο χρόνο να δούμε να υλοποιούνται επιπλέον δράσεις που θα αναδεικνύουν το αναβαθμισμένο πρόσωπο αλληλεγγύης των δύο μεγάλων Δήμων της Μαγνησίας, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά, λόγω της οικονομικής κρίσης και όχι μόνον, μία σημαντική μερίδα συμπολιτών μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου