ΤΟΠΙΚΑ

Νέες περικοπές δαπανών στο Δημόσιο

νέες-περικοπές-δαπανών-στο-δημόσιο-851206

Για τις επιπλέον περικοπές δαπανών που θα προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για τον εξορθολογισμό του κρατικού μηχανισμού και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο, σε συνάντησή τους.
Ο Γ. Ραγκούσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) θα προβλέπει επιπλέον περικοπές δαπανών «εκεί που πράγματι πρέπει να γίνουν» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα -και μέσω προσλήψεων και γενικότερα άλλων δαπανών- από όσες προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Στόχος «ένας γενικότερος εξορθολογισμός που είναι απολύτως απαραίτητος για να μπορέσει το κράτος να στηρίξει την οικονομία σε αυτή την δύσκολη περίοδο» είπε ο κ. Ραγκούσης.
Από την πλευρά τον ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του διοικητικού μηχανισμού για την έξοδο από τα προβλήματα και μίλησε για σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει και που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε ότι δεν το έχει δει ακόμη.
Ειδικότερα μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης δήλωσε: «Είχα τη χαρά να συζητήσω με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και να ενημερωθώ για την κατάσταση και την πορεία της οικονομίας. Κυρίως, όμως, είχα την ευκαιρία και τη χαρά να ενημερώσω τον κύριο Διοικητή για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε πραγματοποιήσει ή που προετοιμάζουμε στο κράτος, αλλά και ευρύτερα στην Αυτοδιοίκηση.»
»Αλλαγές που έχουν άμεση κι απόλυτη σχέση και με την οικονομία και με τη δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά βεβαίως και με τη μεγάλη ανάγκη των πολιτών να απολαμβάνουν καλύτερες και ποιοτικές υπηρεσίες από αυτό το κράτος που πρέπει πάση θυσία να το αλλάξουμε, να του επιφέρουμε πολλές και μεγάλες αλλαγές».
Ερωτηθείς αν αναμένονται επιπλέον περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα με το ΠΣΑ ο κ. Ραγκούσης απάντησε: «Το κράτος με τη στενή του έννοια, με την έννοια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την έννοια της αυτοδιοίκησης, ήδη αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, αλλά θα αποτυπωθεί και στο πρόγραμμα σταθερότητας, ότι θα δεχτεί μεγάλες περικοπές εκεί που πράγματι πρέπει να γίνουν, σε σπατάλες που ήδη έχουμε περικόψει, αλλά και έναν γενικότερο εξορθολογισμό που είναι απολύτως απαραίτητος, για να μπορέσει το κράτος να στηρίξει την οικονομία σ αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος δήλωσε: «είχε την καλοσύνη ο υπουργός να με ενημερώσει για κάποιες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει και κάποιες που θα τις δείτε στο μέλλον. Πρωτοβουλίες που θεωρώ πολύ σημαντικές για την έξοδο της οικονομίας από τα προβλήματα».
«Ίσως είναι σε όλους γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει στον προβληματισμό της για την έξοδο από τα προβλήματα την ευρύτερη μεταρρύθμιση του διοικητικού μηχανισμού και γι αυτό με μεγάλη χαρά άακουσα τον υπουργό να λέει με ποιο τρόπο θα πετύχει αυτό το πράγμα» πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος.
Σε ερώτηση αν κρίνει ικανοποιητικό το Πρόγραμμα Σταθερότητας ο κ. Προβόπουλος απάντησε: «Δεν το έχουμε δει ακόμα το πρόγραμμα. Θα κατατεθεί απ ότι γνωρίζω μέσα με τέλη του Ιανουαρίου. Ας περιμένουμε, μη βιάζεστε».

Στην αγορά 16 – 17 δισ. ευρώ

Ρευστότητα 16-17 δισ. ευρώ επιθυμεί να διαθέσει στην αγορά η κυβέρνηση, μέσα στο 2010, αξιοποιώντας τα αδιάθετα υπόλοιπα του Προγράμματος Αύξησης της Ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας, συνολικής αξίας 28 δισ. ευρώ.
Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνάντηση που είχε χθες με τους Επιτρόπους του Ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημερώθηκε για την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ συζητήθηκε και η πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Αύξησης της Ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Ζήτησε μάλιστα από τους Επιτρόπους την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πορεία υλοποίησης και τα προβλήματα του προγράμματος των 28 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 23 δισ. ευρώ του πακέτου που μπορούν να διατεθούν για ρευστότητα έχουν αξιοποιηθεί μόνο το 7 δις ευρώ περίπου. Έτσι, απομένουν 16-17 δισ. ευρώ προς διάθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας άλλων κλάδων εκτός των τραπεζών.
Σχετική πρόθεση εξέφρασε στους Επιτρόπους ο υπουργός χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Πάντως στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι το σχέδιο στην παρούσα του μορφή “δεν διοχετεύει την απαραίτητη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά”
Από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες για την πορεία της πιστωτικής επέκτασης αλλά και για τις χορηγήσεις δανείων που είναι περιορισμένες. Από την πλευρά τους οι Επιτροποι είπαν ότι δεν υπάρχει ζήτηση για νέα δάνεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου