ΤΟΠΙΚΑ

Στα ύψη το κόστος δανεισμού

στα-ύψη-το-κόστος-δανεισμού-851206

Οι έντονες ανησυχίες για τις δυνατότητες κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας και τα κινδυνολογικά σενάρια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τροφοδοτούν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, οδηγώντας το spread, στα ομόλογα, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο εκτινάχθηκε μέχρι τις 320 μονάδες βάσης, από 288 αργά την Πέμπτη.
Οι 320 μονάδες είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου του 1998. Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 6,30% περίπου.
Την Πέμπτη, το spread είχε ανέλθει έως τις 311 μονάδες βάσης.
Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Σπύρος Παπανικολάου, δήλωσε ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει εντός του Ιανουαρίου σε κοινοπρακτική έκδοση ομολόγου, αξίας έως 5 δισ. ευρώ (και διάρκεια 5-10 ετών).
Μία ακόμα κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων είναι πιθανή εντός του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου.
«Δεν υπάρχει εντολή για δανεισμό με ιδιωτική τοποθέτηση σήμερα ή τις αμέσως επόμενες ημέρες», είπε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διαψεύδοντας σενάρια που κυκλοφορούσαν στην αγορά.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και της ιδιωτικής τοποθέτησης του περασμένου Δεκεμβρίου, καλύπτοντας ανάγκες ύψους 4,6 δισ. ευρώ για τον Ιανουάριο.
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι υποχρεώσεις από λήξεις ομολόγων είναι σχετικά μικρές (4 δισ. ευρώ περίπου), ενώ κορυφώνονται το επόμενο δίμηνο με υποχρεώσεις 22,6 δισ. ευρώ.
Η μέθοδος της κοινοπρακτικής έκδοσης κρίνεται προτιμότερη σε αυτή την περίοδο, έναντι της ιδιωτικής τοποθέτησης, καθώς το Δημόσιο θα δείξει ότι μπορεί να βγει ανοικτά στις διεθνείς αγορές να δανειστεί, χωρίς να φοβάται το -καταστροφικό- ενδεχόμενο να μην συγκεντρώσει το ποσό που θέλει.
Σε αυτό το συμπέρασμα, άλλωστε, φέρεται να κατέληξε σύσκεψη που έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή κορυφαίων τραπεζιτών.
Επίσης, αυτό που δείχνει να απομακρύνεται είναι και το ενδεχόμενο έκδοσης «λαϊκών» ομολόγων, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα αποσυρθούν κεφάλαια από τις τραπεζικές καταθέσεις, λόγω του υψηλότερου επιτοκίου που θα προσφέρει το Δημόσιο σε σύγκριση με τα τρέχοντα επιτόκια καταθέσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου