ΤΟΠΙΚΑ

Οι οφειλές τούς στερούν την περίθαλψη

οι-οφειλές-τούς-στερούν-την-περίθαλψη-550408

«Εξαιρούνται» από κάθε δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών παρελθόντων χρόνων και ας πληρώνουν κανονικά τις εισφορές του 2013. Σε απόγνωση δεκάδες Βολιώτες επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

«Ανθρωποι ενός κατώτερου θεού» αισθάνονται πολλοί Βολιώτες επαγγελματίες καθώς είναι πλήρως αποκλεισμένοι από κάθε δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης επειδή έχουν οφειλές παρελθόντων χρόνων στον ΟΑΕΕ τις οποίες και αδυνατούν να ρυθμίσουν προς το παρόν, καθώς θέτουν σε προτεραιότητα την έγκαιρη πληρωμή των εισφορών της τρέχουσας περιόδου. Και όμως και έτσι δεν μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάρια, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι όταν χρειάζονται ιατρική εξέταση, υποχρεωτικά να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους στους ιδιώτες γιατρούς και για παρακολούθηση στο Νοσοκομείο Βόλου, εφόσον καταστεί ανάγκη.

Οι επαγγελματίες ζητούν ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων, με τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των οφειλετών στον ΟΑΕΕ που έχουν χάσει αυτό το διάστημα, και αποδέσμευση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα, να αποτελούν τα κυρίαρχα ζητήματα. Το θέμα έχει μπει επιτακτικά από την ΟΕΒΕΜ που ζητά επίσης αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, καθώς για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά), ενώ η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα.

Η Ομοσπονδία ιεπίσης προτείνει την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ύφεση και ζητά να αποδίδονται στον ΟΑΕΕ τα έσοδα του τέλους επιτηδεύματος, που σήμερα κατευθύνεται προς την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Εξάλλου, όπως εκτιμά η ΟΕΒΕΜ, η χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις αλλά δεν συνταξιοδοτούνται επειδή έχουν οφειλές άνω των 20.000 € προς τον ΟΑΕΕ, θα πρέπει να σταματήσει και σημειώνει ότι στις περιπτώσεις αυτές, είτε πρέπει να διαγράφεται η ασφαλιστική περίοδος που αφορά τις οφειλές, είτε η οφειλή να παρακρατείται από την παρεχόμενη σύνταξη.

«Η διεκδίκηση της επίλυσης των σοβαρών αυτών προβλημάτων θα γίνει με την ενημέρωση των Βουλευτών και πίεση προς τον Υπουργό, ώστε να ψηφιστούν άμεσα οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αφορούν εκατοντάδες, χιλιάδες συναδέλφους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης» τονίζονταν σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που μάλιστα καλούσε όλα τα κόμματα και τους Βουλευτές «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων αφορούν την επιβίωση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι εκατοντάδες, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου