ΤΟΠΙΚΑ

Στο έλεος των κριτηρίων-«φαρμάκι» οι τρίτεκνοι

στο-έλεος-των-κριτηρίων-φαρμάκι-οι-τ-550470

«Στο πόδι» οι τρίτεκνες οικογένειες της Μαγνησίας. Η οικονομική κρίση και η αναλγησία της Πολιτείας προκαλεί «μπλακ άουτ» στις περισσότερες πολυμελείς οικογένειες και αυτό θέλησαν να καταδείξουν με συγκεκριμένα αιτήματα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι του συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας «Η ΑΡΓΩ».

Οπως έκανε γνωστό η πρόεδρος του Συλλόγου και Ειδική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριτέκνων, Σούλα Βακουφτσή, οι περισσότεροι τρίτεκνοι μένουν με άδεια χέρια και χωρίς επιδόματα λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων. Τα αιτήματα των τριτέκνων έχουν τεθεί επανειλημμένως υπόψη βουλευτών, κυβέρνησης και κομμάτων, αλλά και των δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας, όμως όπως κατήγγειλε η κ. Βακουφτσή, δυστυχώς η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη με το μέγεθος των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε η κ. Βακουφτσή, με τα όρια που τίθενται, οι περισσότεροι τρίτεκνοι δεν ωφελούνται, καθώς ενώ π.χ. ο Δήμος Βόλου, προβλέπει μείωση στα τέλη ύδρευσης, ωστόσο θέτει εισοδηματικά κριτήρια και όριο την κατανάλωση μέχρι 40κυβ., «που δεν ωφελεί σε τίποτα μία πολυμελή οικογένεια που εκ των πραγμάτων καταναλώνει αρκετό νερό, ενώ επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των τροφείων και των τιμών σε δημοτικές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και την ανάγκη για μείωση στα εισιτήρια του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ, καθώς και των εισιτηρίων στα ακτοπλοϊκά, όπως ισχύει αντίστοιχα και σε άλλες πόλεις.

«Φορολογικά είμαστε η πιο αδικημένη ευπαθής ομάδα, αφού εξισωνόμαστε με τους άγαμους ή τα ζευγάρια με ένα παιδί, ενώ φορολογούμαστε με φόρο πολυτελείας, όσοι τρίτεκνοι έχουμε αυτοκίνητα 2.000 κυβ.», σημείωσε από την πλευρά της η Γ.Γ Πόπη Αλπάκη, προσθέτοντας, ότι τόσο ο Σύλλογος όσο και η Ομοσπονδία, ζητούν να μην περικόπτεται το επίδομα τριτέκνων, αλλά και να μην κόβεται το επίδομα στήριξης των 40 ευρώ, όταν το πρώτο παιδί ενηλικιωθεί. Παράλληλα ζητείται να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι από τις διαθεσιμότητες και να μη γίνει καμία απόλυση τριτέκνου από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Οι εκπρόσωποι των τριτέκνων επίσης παρουσίασαν τις δράσεις του Συλλόγου σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο και όχι μόνο, ενώ επίσης ανακοίνωσαν ότι πριν τα Χριστούγεννα θα διανεμηθούν από το Σύλλογο Τριτέκνων τρόφιμα και συγκεκριμένα μακαρόνια, φέτα και ελαιόλαδο, σε 300 οικογένειες του νομού μέσω του προγράμματος της Ε.Ε., ενώ δεν θα διανεμηθεί φέτος ρύζι, μετά από απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο αριθμός των δικαιούχων είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, καθώς από το Υπουργείο Οικονομικών, θέσπισε άλλα εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα, ενώ πέρυσι να δικαιούνται τρόφιμα όσοι είχαν μέχρι 27.000 ευρώ εισόδημα, και φέτος τέθηκε όριο στις 17.280, ενώ το πιο τραγικό από όλα είναι ότι εξαιρέθηκαν από τη διανομή ακόμη και όσοι ξεπερνούσαν τα κριτήρια έστω και για 0,01 ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου