ΤΟΠΙΚΑ

Στάση αναμονής κρατά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη μεταφορά των διαθέσιμων

στάση-αναμονής-κρατά-το-πανεπιστήμιο-547592

Στάση αναμονής κρατά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον απόηχο της Συνόδου των Πρυτάνεων στην Αθήνα και των διευκρινίσεων που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς. Δεν θα μεταφέρει ούτε ευρώ από τα ταμειακά του διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης, αν πρώτα δεν παραλάβει τη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένας από τους 25 συνολικά φορείς της Μαγνησίας που καλείται να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια, διαθέτοντας τα ταμειακά του αποθέματα.

Συνολικά, σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πετράκο, το ταμειακό απόθεμα του θεσσαλικού ΑΕΙ αφορά στα 6,4 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα τρία προορίζονται για την κάλυψη άμεσων αναγκών του ιδρύματος, όπως πληρωμή προμηθευτών, αλλά και λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου και ύδρευσης.

Στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αθήνα, όπου συμμετείχε ο κ. Πετράκος, τα πανεπιστήμια έλαβαν διαβεβαίωση από τον Υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, ότι από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου εξαιρούνται οι ειδικοί λογαριασμοί κονδυλίων έρευνας. Το παραπάνω έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τους Πρυτάνεις.

Ειδικά για την περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα κονδύλια της έρευνας είναι πολύ σημαντικά για τα ίδια τα τμήματα, που κάθε ακαδημαϊκή χρονιά, τα τελευταία χρόνια στηρίζονται για τη λειτουργία τους σε χρήματα που θα έπρεπε να διατεθούν για έρευνα. Πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων για τη στελέχωση των τμημάτων, προκειμένου να αναπτύσσονται πλήρη προγράμματα σπουδών, ακόμη και η αγορά αναλώσιμων καλύπτονται από κονδύλια της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Π.Θ. βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική καμπή. Κι αυτό γιατί για το 2015 δεν έχουν καταβληθεί δόσεις επιχορήγησης, ο προϋπολογισμός λειτουργίας είναι ούτως ή άλλως μειωμένος και επιπλέον καλείται να καταθέσει τα ταμειακά του αποθεματικά στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, με αίτημα να εξαιρεθούν από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου τα πανεπιστήμια, όπως άλλωστε και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου