ΤΟΠΙΚΑ

Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

κρατήσεις-της-τελευταίας-στιγμής-544174

«Παγωμένη» είναι ακόμη η κίνηση στα τουριστικά γραφεία του Βόλου δεκατέσσερις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και με τους πράκτορες να ελπίζουν πλέον στην κίνηση της τελευταίας στιγμής. Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, διαφαίνεται πως ο κόσμος στρέφεται περισσότερο στις οδικές εκδρομές με τουριστικά λεωφορεία έστω και μια ολιγοήμερη απόδραση την περίοδο των Χριστουγέννων, λόγω χαμηλού κόστους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Φέτος τα τουριστικά πρακτορεία προσφέρουν προνομιακές τιμές, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις απώλειες πελατών. Η περίοδος των Χριστουγέννων ήταν άλλοτε η δεύτερη καλύτερη για τα τουριστικά γραφεία, μετά από τη θερινή. Ωστόσο μέχρι στιγμής η κίνηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και οι επαγγελματίες του χώρου φανερά προβληματισμένοι.

Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και οι τουριστικοί πράκτορες ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να κλείσει η «ψαλίδα». Σύμφωνα με επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού, εποχές όπως το 2008-2009 οι εκδρομείς των Χριστουγέννων έπρεπε να «κλείσουν» τα ταξίδια τους το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ φέτος όλοι τηρούν στάση αναμονής.

Οι πράκτορες ελπίζουν ότι από την αρχή της επόμενης εβδομάδας ίσως αυξηθεί η κίνηση για τα εκδρομικά πακέτα στο εξωτερικό, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή ελπίζουν για τα πακέτα με προορισμούς στην Ελλάδα.

Πτώση στις τιμές 20%

«Παρά τις καλές τιμές και τις προσφορές, η κίνηση μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου Let’s Go Travel κ. Λάζαρος Ψιώτας, επισημαίνοντας ότι από πέρσι παρατηρείται μια πτώση στις τιμές της τάξης του 20%.

Οπως αναφέρει ο κ. Ψιώτας, ο κόσμος ενδιαφέρεται και ρωτάει, αλλά μένει μέχρι εκεί και δεν κάνει κρατήσεις. Μάλιστα επισημαίνει ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπάρχει ένα ενδιαφέρον για προορισμούς όπως Βιέννη, Πράγα, Βουδαπέστη, Παρίσι και Λονδίνο.

Ο κόσμος προχωράει σε συγκρίσεις

Ο κόσμος πριν προχωρήσει σε κρατήσεις κάνει σωστή έρευνα αγοράς και κάνει τις συγκρίσεις, αναφέρει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Vis Travel κ. Νίκος Βισβίκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το ενδιαφέρον είναι σχετικά περιορισμένο, αυτών που πρόκειται να αποδράσουν κατά την περίοδο των εορτών. Βέβαια οι τιμές από όλα τα εκδρομικά πακέτα είναι πάρα πολύ φθηνές. Ωστόσο εξαιτίας της κρίσης, ο κόσμος θα ταξιδέψει λιγότερο από άλλες χρονιές και όσοι ταξιδεύσουν κάνουν συγκρίσεις και επιλογές πριν αποφασίσουν οριστικά. Άλλες ημέρες τέτοια εποχή είχαν προγραμματιστεί όλα τα εκδρομικά γκρουπ, ενώ σήμερα ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι εκδρομές και τα γκρουπ. Τώρα, όσον αφορά στις οδικές εκδρομές, είναι εξαιρετικά φθηνές, αλλά πάντα υπάρχει μια επιφύλαξη σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν μέχρι την τελευταία στιγμή».

Υποτονική κίνηση

Τέλος, η ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου Four Ways Travel κ. Θέκλα Καμμένου, σημειώνει ότι η κίνηση είναι υποτονική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ιδιαίτερα φθηνά εκδρομικά πακέτα. Όπως αναφέρει η ίδια, υπάρχουν πακέτα 5ήμερα που κοστίζουν μόλις 179 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου