ΤΟΠΙΚΑ

Πολλά δέντρα στο Βόλο κινδυνεύουν από τερμίτες!

πολλά-δέντρα-στο-βόλο-κινδυνεύουν-από-544223

Πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλά δέντρα που είναι φυτεμένα στους δρόμους του Βόλου, καθώς έχουν προσβληθεί από τερμίτες!!!

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά χθες το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, όπου παραβρέθηκαν υπηρεσιακά στελέχη – γεωπόνοι της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου, προκειμένου να εισηγηθούν θέματα που αφορούσαν τη λήψη απόφασης για την κοπή δέντρων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Οπως δήλωσε μιλώντας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου η προϊσταμένη Πάρκων – Πλατειών και Δεντροστοιχιών της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Βόλου κ. Αναστασία Τσιφτεγιάννη, το πρόβλημα είναι γνωστό από πέρυσι, άλλα φέτος, όπως είπε, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ενδεικτικό της σοβαρότητας που απειλεί το φυτικό κεφάλαιο της πόλης, είναι ότι χθες το πρωί οι υπεύθυνοι του Δήμου Βόλου έκαναν αυτοψία σε δέντρα που βρίσκονται στην Πλατεία Ελευθερίας, μαζί με τον Καθηγητή Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανασίου, καθώς και με στελέχη του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Τσιφτεγιάννη σημείωσε ότι πολλά από τα δέντρα που έχουν προσβληθεί είναι επικίνδυνα να πέσουν, ιδιαίτερα τώρα που περιμένουμε ακραία καιρικά φαινόμενα με δυνατούς ανέμους. Στα αξιομνημόνευτα καταγράφεται επίσης η επισήμανση της γεωπόνου του Δήμου Βόλου, ότι κινδυνεύουν με πτώση δέντρα που είναι σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία του Βόλου, όπως οι μουριές που βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας, καθώς και δέντρο (δαμασκηνιά) που βρίσκεται ανάμεσα στο κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου και στο δημοτικό κτίριο του Σπήρερ, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Το τελευταίο, όπως είπε η κ. Τσιφτεγιάννη, έχει προσβληθεί από τερμίτες, γι’αυτό και πρέπει να κοπεί άμεσα, καθώς, όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να πέσει, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για όλους όσοι κινούνται στην περιοχή, κυρίως τις εργάσιμες ώρες.

Οι υπεύθυνοι του Δήμου σημείωσαν ακόμη ότι εκτός από τους τερμίτες πολλά δέντρα έχουν προσβληθεί επίσης από ξυλοφάγα έντομα. Και στις δύο περιπτώσεις, «στα δέντρα παρουσιάζεται έντονη ξήρανση του κορμού από τη βάση μέχρι και ύψος ένα μέτρο. Λόγω της ξήρανσης, όπως πρόσθεσαν, η βάση από τους κορμούς σαπίζει σταδιακά, πλήττοντας έτσι τη σταθερότητα του δέντρου, καθιστώντας τα έτσι επικίνδυνα για πτώση». Λόγω της επικινδυνότητας των δέντρων αναγκαζόμαστε σε πάρα πολλές περιπτώσεις να προχωρούμε σε αυστηρό κλάδεμα, ωστόσο, όπως σημείωσαν, το πρόβλημα παραμένει. Ακόμη σύμφωνα με τους γεωπόνους, το πρόβλημα με τους τερμίτες αφορά όλα τα δέντρα που είναι φυτεμένα στους δρόμους και ότι για τη λήψη μέτρων περιμένουν τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου