ΤΟΠΙΚΑ

Αποκτά το δικό της «σπίτι» η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας

αποκτά-το-δικό-της-σπίτι-η-μονάδα-μεσ-539165

Οργασμός εργασιών για να δοθεί άμεσα σε χρήση ο ανακαινισμένος χώρος – Η δωρεά Βολιώτη μηχανικού, που έδωσε ανάσα σε δεκάδες πολίτες

Ηταν πριν έναν περίπου χρόνο, τον Ιούλιο του 2020, όταν η μητέρα πάσχουσας από μεσογειακή αναιμία στον Βόλο, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έβγαζε κραυγή αγωνίας για τις άσχημες συνθήκες λειτουργίας στον χώρο, όπου μεταφέρθηκε, λόγω κορονοϊού, να λειτουργεί η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας Βόλου στο Αχιλλοπούλειο.

Σε επιστολή που είχε δημοσιεύσει τότε η εφημερίδα, η συμπολίτισσα Άννα Παπαδοπούλου, περιέγραφε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες οι πάσχοντες υποβάλλονταν σε μεταγγίσεις αίματος, σε έναν ανεξάρτητο χώρο εκτός του κεντρικού κτιρίου του Νοσοκομείου (πρώην εξωτερικά ιατρεία Γυναικολογικού Τμήματος, σε συνθήκες όμως υποβαθμισμένες σε σχέση με τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να τυγχάνουν άνθρωποι που κάνουν μετάγγιση αίματος και χρειάζονται ειδική περίθαλψη.

Η επιστολή αυτή λειτούργησε ως καμπανάκι συνείδησης. Έτυχε «ευήκοων ώτων» και χάρη στη δωρεά ενός Βολιώτη μηχανικού δρομολόγησε τελικά την οριστική λύση. Οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία στον Βόλο αποκτούν το δικό τους «σπίτι», από το οποίο δεν θα τους κουνήσει ποτέ ξανά κανείς.

Στο παλιό νοσοκομείο, στην πρώην Ψυχιατρική Κλινική, εκεί όπου χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές γίνονταν πριν την πανδημία οι μεταγγίσεις , «στήνεται» πλέον μία πρότυπη Μονάδα.

Θα διαθέτει θαλάμους ασθενών, προθάλαμο αναμονής, ειδικούς χώρους εξεταστηρίου και μόνωσης, προθάλαμο για τις διασταυρώσεις, γραφεία και χώρο αναψυχής καθώς και ανεξάρτητη είσοδος.

Οι εργασίες για την ανακατασκευή είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως διαπίστωσε ο φωτογραφικός φακός του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αποτυπώνοντας το εργοτάξιο.

Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας θα λειτουργήσει πλέον σε νέα βάση, με σύγχρονες προδιαγραφές, παρέχοντας ανθρώπινες συνθήκες παραμονής στους χρόνια πάσχοντες.

Επιτέλους μετά από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια και τέσσερις μετακομίσεις, η Μονάδα που καθημερινά εξυπηρετεί 20 διαφορετικούς πάσχοντες θα πάψει να λειτουργεί νομαδικά.

Το κονδύλι που καταβλήθηκε από τον ιδιώτη μηχανικό που έκανε τη δωρεά υπολογίζεται στα 140.000 ευρώ.

Η διοίκηση του νοσοκομείου σύντομα και αφού ολοκληρωθούν τα έργα και η Μονάδα αποδοθεί σε χρήση αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για την αξιοποίηση της δωρεάς του Βολιώτη μηχανικού, που προς το παρόν δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση του ονόματός του- που έδωσε το «οικονομικό» φιλί της ζωής για να γίνει το έργο.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα αποδοθεί στους πάσχοντες Μεσογειακής Αναιμίας. Οι συνάνθρωποί μας επιτέλους θα ανακουφιστούν και θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν καθημερινά ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας σ’ έναν χώρο που διαθέτει όλα τα εχέγγυα», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής του ΓΝΒ, Ιωάννης Ντόκος.

Ικανοποίηση

Ο Αιματολόγος-Διευθυντής της Αιμοδοσίας κ. Στέλιος Λαφιωνιάτης, υπεύθυνος και για τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια για την αδιάλειπτη και ανιδιοτελή προσφορά του στους Πάσχοντες από Μ.Α. «πετάει» από τη χαρά του.

Στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας παρακολουθούνται 160 άτομα με β-Θαλασσαιμία , Δρεπανοκυτταρική Νόσο και άλλες Αιμοσφαιρινοπάθειες εκ των οποίων οι 80 μεταγγίζονται τακτικά κάθε 15-20 ημέρες.

«Η λειτουργία της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στον νέο χώρο που ολοκληρώνεται άμεσα ήταν ένα όνειρο ζωής για εμάς. Είμαστε πραγματικά ανακουφισμένοι που μέσω της δωρεάς που έγινε στο νοσοκομείο για αυτό το σκοπό. Επιτέλους θα μπορούμε σε λίγο καιρό να λειτουργήσουμε σε ένα πολύ ξεχωριστό περιβάλλον με τις πρέπουσες συνθήκες. Το άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη αίματος και λιγότερο η συμμόρφωση των πασχόντων στις εξατομικευμένες θεραπείες που ακολουθούν. Η κάλυψη των αναγκών μας σε αίμα εξαρτάται από την μεγαλοψυχία του συνανθρώπου μας στο να προσφέρει αίμα», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Λαφιωνιάτης.

«Στόχος είναι να έχουμε ασθενείς οι οποίοι να βρίσκονται σε καλή κλινική κατάσταση, να μη χρειάζονται νοσηλείες, πέραν της προβλεπόμενης μετάγγισής τους και να μπορέσουμε να τους κρατήσουμε σε ένα καλό επίπεδο, να έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε επίσης ο ίδιος.

Στη μεταστέγαση της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κ. Δέσποινα Λουκάκη, που τόνισε πως «είναι σημαντικό ότι τα μέλη μας πολύ σύντομα θα έχουν έναν λειτουργικό χώρο, όπως αρμόζει σε χρόνια πάσχοντες, ανεξάρτητο και αυτόνομο χώρο από άλλες κλινικές, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι θαλασσαιμικοί που έχουν ανάγκη».

Για τον σύλλογο βέβαια υπάρχουν και άλλα ζητήματα ανοιχτά, όπως η προμήθεια νέας Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας στο νοσοκομείο.

Η παλιά μονάδα όπως είναι γνωστό ανακαινίστηκε από το προσωπικό του 304 ΠΕΒ, το αίτημα όμως για ενίσχυση του τμήματος αιμοδοσίας με νέα μονάδα παραμένει.

Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό.

Στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Βόλου υπηρετούν μόνο δύο γιατροί, οι οποίοι, παρ’ ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον φόρτο.

«Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε και όλοι μαζί με τους τοπικούς φορείς αρωγούς θέλουμε να πιστεύουμε ότι να κάνουμε ένα βήμα για πιο ποιοτικές και δημόσιες υπηρεσίες υγείας», πρόσθεσε επίσης η κ. Λουκάκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου