ΤΟΠΙΚΑ

«Τραυματίζεται» το 10% των μαθητών κατά τη μετάβαση από Δημοτικό στο Γυμνάσιο

τραυματίζεται-το-10-των-μαθητών-κατά-τ-538101

Ενας στους δέκα μαθητές, βιώνουν τραυματική εμπειρία κατά τη μετάβασή τους από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο. Η τραυματική αυτή εμπειρία, φαίνεται να τους συνοδεύει για το υπόλοιπο της σχολικής τους ζωής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το παραπάνω επισημάνθηκε από το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, στο περιθώριο ενημέρωσης-επιμόρφωσης 150 περίπου διευθυντών δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από κοινού από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ξεκίνησε να υλοποιείται, με στόχο το νέο σχολικό έτος να εφαρμοστούν καινοτόμες πρακτικές για την ομαλή μετάβαση των μαθητών από τη μία βαθμίδα εκπαίδευσης στην επόμενη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης οι μαθητές που τελειώνουν το Δημοτικό και καλούνται να φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά προκλήσεων: από «μεγαλύτεροι» στο σχολείο τους, γίνονται ξαφνικά πρωτάκια και δείχνουν να φοβούνται και τα μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης αλλάζουν σχολικό περιβάλλον και πολλές φορές χάνουν τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους. Χωρίζονται σε τμήματα και για κάθε μάθημα έχουν διαφορετικό καθηγητή.

«Διεθνώς υπάρχουν πρακτικές για την ομαλή μετάβαση και την ένταξη των μαθητών στο νέο σχολικό περιβάλλον», είπε ο κ. Σαβελίδης, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα οι δράσεις αυτές κινούνται κυρίως σε ενδοσχολικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος που ξεκινά, εκτός από τη χθεσινή επιμόρφωση των διευθυντών, περιλαμβάνεται επίσης επιμόρφωση των υποδιευθυντών και ενός εκπαιδευτικού από κάθε δημοτικό σχολείο και κάθε γυμνάσιο. Ακόμη, προβλέπεται επιμόρφωση και για τους ίδιους τους γονείς, ενώ θα γίνουν και δράσεις στα σχολεία που θα ξεκινήσουν από τις αρχές Απριλίου έως και τον Ιούνιο, προκειμένου η «φουρνιά» των μαθητών που θα είναι τα πρωτάκια των γυμνασίων από το νέο σχολικό έτος, να έχουν πιο ομαλή μετάβαση στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου