ΤΟΠΙΚΑ

Πάρτι υποδοχής ή «υιοθεσία» για τα πρωτάκια των γυμνασίων

πάρτι-υποδοχής-ή-υιοθεσία-για-τα-πρω-838995

Προτείνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας για την ομαλή μετάβαση των μαθητών από το δημοτικό στο Γυμνάσιο

Πάρτι υποδοχής στα πρωτάκια των Γυμνασίων της Μαγνησίας, ακόμη και «υιοθεσία» των νέων μαθητών που από το νέο σχολικό έτος περνούν το κατώφλι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από συμμαθητές τους μεγαλύτερων τάξεων, είναι δύο από τις προτάσεις που καταθέτει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης προς τις οικογένειες των γυμνασίων του νομού, στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης των μαθητών από το δημοτικό σχολείο στο επόμενο εκπαιδευτικό… σκαλοπάτι. Στόχος να νιώσουν τα πρωτάκια των Γυμνασίων το νέο τους σχολείο «σπίτι» τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, η μετάβαση των μαθητών από το δημοτικό στο γυμνάσιο -το πρώτο μεγάλο σκαλοπάτι που καλούνται να ανέβουν στη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους διαδρομής- αποτελεί «καθοριστικής σημασίας παράγοντα επίδρασης στην ψυχολογία τους, πράγμα το οποίο επιδρά σημαντικά στη μετέπειτα παιδαγωγική, εκπαιδευτική πρόοδο και κοινωνική ζωή τους».

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου η μετάβαση να είναι ομαλή, με έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις των σχολείων, ο κ. Σαβελίδης προτείνει κάτι πρωτοποριακό -σε επίπεδο νομού- για την υποδοχή των πρωτοετών μαθητών: να διοργανωθούν πάρτι υποδοχής ή και να υιοθετηθούν τα πρωτάκια από μεγαλύτερους συμμαθητές τους, προκειμένου να έχουν ένα στήριγμα στα πρώτα τους βήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Τις αποφάσεις θα λάβει το κάθε σχολείο ξεχωριστά, ανάλογα με το ποια θεωρεί την καλύτερη πρακτική», σχολίασε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν παρουσία του σχολικού συμβούλου και να οργανώσουν δράσεις υποστήριξης των μαθητών και των γονέων σε αυτή τη μετάβαση.

Μάλιστα, το πρώτο και κυριότερο θα είναι μία συνάντηση με τους ίδιους τους γονείς προκειμένου οι δεύτεροι να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δράσεις του σχολείου, να ξεναγηθούν στους χώρους, να γνωριστούν προσωπικά με τους εκπαιδευτικούς και να αναφερθούν κατ’ αρχή σε τυχόν απαιτήσεις εξατομικευμένων συμπεριφορών για κάθε μαθητή. Στην πρωτοβουλία αυτή συναινεί και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου