ΤΟΠΙΚΑ

«Κεραμίδα» της ΔΕΗ με το χαράτσι…

κεραμίδα-της-δεη-με-το-χαράτσι-53696

Από το Μάιο του 2012 η ΔΕΗ προκειμένου να κλείσει τα λογιστικά της βιβλία σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση από το χαράτσι του 2011, είτε γιατί καθυστέρησαν είτε διότι δεν είχε αποσταλεί ακόμη η ειδοποίηση, έστειλε το χαράτσι ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στην Εφορία και τα ποσά που στο μεταξύ εισέπραξε τα κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος!!!

Αυτός είναι ο λόγος για τη δυσάρεστη έκπληξη που δοκιμάζουν με την αυγή του Νέου Χρόνου πολλοί Βολιώτες, που έχουν πάρει ραβασάκια από το Υπουργείο Οικονομικών από τα οποία ανακαλύπτουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή για το χαράτσι ακινήτων του 2011, το οποίο θεωρούσαν ότι πλήρωσαν κανονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τις πέντε πρώτες εργάσιμες, μέρες του 2013 που έχουν διανυθεί μέχρι σήμερα μόνο στην (Α΄ και Β΄) ΔΟΥ Βόλου έχουν προσέλθει εκατό και πλέον ιδιοκτήτες που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τη ψυχρολουσία που δέχθηκαν με το… καλημέρα του 2013.

Το κλειδί του αιφνιδιασμού και της ανατροπής του οικονομικού προγραμματισμού χιλιάδων οικογενειών φαίνεται να κρατά η ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει επείγουσα εγκύκλιο για να ξεμπλοκάρει τις Εφορίες που κατακλύζονται καθημερινά από αγανακτισμένους φορολογούμενους, στους οποίους βεβαιώθηκε χαράτσι χωρίς να είναι υπόχρεοι στην πληρωμή του ειδικού τέλους. Όπως λέει ο προϊστάμενος της (Α΄και Β΄) ΔΟΥ Βόλου Χρ. Τσαμπρινός, όσοι ανήκαν στην πρώην Β΄ ΔΟΥ Βόλου θα πρέπει να απευθυνθούν στον 1ο όροφο του κτηρίου της ΔΟΥ στο γραφείο Νο 6 στο Τμήμα του Εισοδήματος, ενώ όσοι ανήκαν στην Α΄ ΔΟΥ Βόλου θα πρέπει να απευθυνθούν στο αντίστοιχο τμήμα (Γραφείο 1) στον πέμπτο όροφο του ίδιου κτηρίου.

Η Εγκύκλιος
Για το θέμα αυτό ο προϊστάμενος της (Α΄ και Β )΄ ΔΟΥ Βόλου ανήρτησε στην ιστοσελίδα του perivolos την παρακάτω διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου:
«Να μην απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη διαγραφή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που λανθασμένα τους έχει βεβαιωθεί ζητά από τους πολίτες το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων ΕΕΤΗΔΕ πολλοί φορολογούμενοι που λανθασμένα υπήχθησαν στο τέλος ακινήτων προσήλθαν στη ΓΓΠΣ για τη διαγραφή του.
Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί ποσό που αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων σε πρόσωπο μη υπόχρεο, θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσέρχεται στην αρμόδια Εφορία και όχι στη ΓΓΠΣ και να προσκομίζει οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στον φόρο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το «χαράτσι» να βεβαιωθεί σε αυτό που πραγματικά πρέπει να βεβαιωθεί.
Αν ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Εφορίας με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Εφορία μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων θα πρέπει να διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη. Παράλληλα θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες».

Το αλαλούμ

Το αλαλούμ που δημιουργήθηκε έχει δύο όψεις, αρχίζει όμως από το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι του 2011, στερώντας από το Δημόσιο έσοδα της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ.

Όσοι είτε για λόγους οικονομικής αδυναμίας είτε λόγω αντίδρασης δεν πλήρωσαν το χαράτσι του 2011, το οποίο εξοφλήθηκε σε δύο δόσεις, έως και τους πρώτους μήνες του 2012, καταγράφηκαν από τη ΔΕΗ και εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Με τη σειρά της η ΓΓΠΣ άρχισε να στέλνει από το Δεκέμβριο ραβασάκια στους συγκεκριμένους φορολογούμενους με τα οποία ενημερώνει για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής και καλεί να εξοφληθεί η υποχρέωση έως 31 Ιανουαρίου 2013.

Μετά αρχίζουν τα προβλήματα. Φορολογούμενοι που πήραν τέτοια ραβασάκια θεωρούσαν ότι έχουν πληρώσει κανονικά. Με υπαιτιότητα της ΔΕΗ η πρώτη δόση του τέλους του 2011 βεβαιώθηκε το Φεβρουάριο του 2012, η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2012.

Ήδη όμως από το Μάιο του 2012, προκειμένου η ΔΕΗ να κλείσει τα λογιστικά της και να απαλλαγεί από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών με το χαράτσι, σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση (είτε γιατί καθυστέρησαν είτε διότι δεν είχε αποσταλεί ακόμη ειδοποίηση) έστειλε το χαράτσι ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στην Εφορία και το ποσό που στο μεταξύ εισέπραξε το κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου φορολογούμενου, η δεύτερη δόση της ΕΕΤΗΔΕ θα πληρώνονταν με το λογαριασμό του Οκτωβρίου. Η ΔΕΗ είχε στείλει ήδη την οφειλή ως ληξιπρόθεσμη στην Εφορία και κράτησε τα χρήματα του ΕΕΤΗΔΕ για μελλοντική κατανάλωση. Ο συμψηφισμός έγινε με τον λογαριασμό ρεύματος του Δεκεμβρίου του 2012, οπότε ο φορολογούμενος μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάτι διαφορετικό από το ότι χρεώθηκε στο λογαριασμό «έναντι» υψηλότερης της πραγματικής κατανάλωσης.

Τώρα καλείται να πληρώσει τη δόση τέλους ακινήτων που θεωρούσε ότι εμπρόθεσμα είχε πληρώσει.

Ιστορίες…

τρέλας

Όπως όμως λέει ο προϊστάμενος της (Α΄ και Β΄) ΔΟΥ Βόλου τη στιγμή που το υπουργείο στέλνει τους φορολογούμενους για όλες τις συναλλαγές στις τράπεζες… φορτώνει τις Εφορίες με εργασίες που έχουν να κάνουν με τα σοβαρά λάθη των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτό που συνέβη χθες, όταν Βολιώτης πήρε ειδοποιητήριο για να πληρώσει χαράτσι για διαμέρισμα στην Πάτρα, που δεν διαθέτει ούτε ο ίδιος ούτε κάποιο από τα στενά του συγγενικά πρόσωπα.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου