ΤΟΠΙΚΑ

Τα δάνεια “έπνιξαν” τις μειώσεις στο νερό

τα-δάνεια-έπνιξαν-τις-μειώσεις-στο-ν-851206

Tην περασμένη Πέμπτη, μία μέρα πριν συγκληθεί το Συμβούλιο Προγραμματισμού της ΔΕΥΑΜΒ, έφτασε στα γραφεία της Διαδημοτικής Επιχείρησης έγγραφο της ΕΔΕΥΑ, σύμφωνα με το οποίο και οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μειώσεις τόσο στα επιδόματα, όσο και στις τακτικές τους αποδοχές.
Παρ’ όλα ταύτα η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να μη συναινέσει στην προτροπή των τοπικών ΜΜΕ για μειώσεις στα τιμολόγια νερού λόγω της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκονται πολλά νοικοκυριά της περιοχής, παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν εκείνοι που πρότειναν όπως διοχετευθεί η εξοικονόμηση των πόρων που θα προκύψει από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων για τη μείωση των λογαριασμών ύδρευσης.
Τι όμως οδήγησε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στη συγκεκριμένη απόφαση; Ο υπέρογκος δανεισμός, καθώς στην τρέχουσα οικονομική περίοδο έχουν εκτοξευτεί στα ύψη οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων που πρέπει να εξυπηρετηθούν και τα οποία εκ των πραγμάτων επιτάσσουν μία αυτοσυγκράτηση από την πλευρά της Διοίκησης στον τομέα των έργων, με το 2010 να αναλώνεται κυρίως στην υλοποίηση του έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών Παλαιών και Αγίων Αναργύρων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και από τους πόρους του τέλους ομβρίων που έχει επιβληθεί από πέρυσι και το οποίο είναι 0,13 ευρώ το κυβικό μέτρο (ανεξαρτήτως κατανάλωσης νερού).
Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω του υψηλού δανεισμού οι Δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό να βάλουν «φρένο» στα έργα ομβρίων, ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και αποκατάστασης οδών, στο βαθμό που τα υλοποιούσε όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΥΑΜΒ, καθώς φέτος η εξυπηρέτηση των δανείων που έχει λάβει η Διαδημοτική Επιχείρηση έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο 2010 η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να πληρώσει 1.768.000 ευρώ για τρία δάνεια. Πιο συγκεκριμένα οι 882.000 ευρώ είναι η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση για το δάνειο των 8.600.000 ευρώ που πήρε το 2008 η ΔΕΥΑΜΒ, η αποπληρωμή του οποίου ξεκίνησε από πέρυσι. Το δάνειο που έχει επιτόκιο 5,9% θα έχει αποπληρωθεί σε 15 χρόνια (το 2023) με σταθερή την ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση και με το σύνολο εξυπηρέτησης του δανείου να ανέρχεται σε βάθος 15ετίας σε 13.232.000 ευρώ.
Στον αντίποδα η άλλη μεγάλη υποχρέωση της ΔΕΥΑΜΒ είναι η εξυπηρέτηση του άλλου μεγάλου δανείου που είχε πάρει τη δεκαετία του ΄80, επί Μιχ. Κουντούρη, για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στη Μείζονα Περιοχή Βόλου. Για το μεγαλόπνοο και πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής του έργο η ΔΕΥΑΜΒ είχε πάρει ένα δάνειο 1 δισ. δραχμές (2,9 εκατ. ευρώ) από το Ελληνικό Δημόσιο και 1 δισ. δραχμές (2,9 εκατ. ευρώ) από τη Διεθνή Τράπεζα με επιτόκιο 8% και 8,7% αντιστοίχως. Η αρχή εξυπηρέτησης του δανείου, μετά από ευνοϊκό διακανονισμό που έγινε πολύ αργότερα, επί Δημαρχίας Δ. Πιτσιώρη και με Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, ξεκίνησε το 1995 και με καταβολή ετήσιων τοκοχρεωλυτικών δόσεων που λήγουν το 2020. Η κατανομή εξυπηρέτησης αυτών των δύο δανείων έχει κυμαινόμενες ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις και πιο συγκεκριμένα το 2009 η εξυπηρέτηση των δύο δανείων που ελήφθησαν τη δεκαετία του ΄80 ήταν 335.000 ευρώ, ενώ το 2010 εκτοξεύονται στις 669.000 ευρώ, το 2011 μειώνονται στις 560.000 ευρώ, το 2012 η τοκοχρεωλυτική δόση μειώνεται ακόμη περισσότερο στις 396.000 ευρώ, ενώ από το 2013 και μέχρι το 2019 οι δόσεις μειώνονται πολύ περισσότερο αφού πέφτουν σε 104.000 ευρώ.
Επίσης το 2014 λήγουν οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις του δανείου των 700 εκατ. δραχμών που πήρε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η Δημαρχία Κουντούρη με επιτόκιο 7% με αρχή εξυπηρέτησης το 2000, ενώ το επιτόκιο το 2007 μειώθηκε σε 5,9%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου