ΤΟΠΙΚΑ

Αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα

αρχίζει-η-υποβολή-φορολογικών-δηλώσε-534464

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με τις δαπάνες επιχειρήσεων

Ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Μαγνησίας περιμένει να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Μπουρμπούλιας, είπε ότι οι φοροτεχνικοί όπως και οι λογιστές – οικονομολόγοι είναι έτοιμοι να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν τη διαδικασία ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

Ο ίδιος είπε ότι τα όποια θολά θέματα υπήρχαν διευκρινίστηκαν με εγκύκλιους, όμως τόνισε ότι μείζον παραμένει και πρέπει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις δαπάνες των επιχειρήσεων.

Για τους αγρότες είπε ότι περιμένουν να γίνει πράξη η δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, να μην φορολογηθούν για τις επιδοτήσεις. Η φορολογία για τα φωτοβολταϊκά, εξήγησε, παρέμεινε για δεύτερη χρονιά στο 26%, καθώς η τροποποίηση πέρασε το Δεκέμβριο και λόγω της καθυστέρησης δεν μειώθηκε τελικά για το οικονομικό έτος 2014 ο συντελεστής στο 13% που ήταν και το ζητούμενο.

Οι αγρότες πλήρωσαν για το οικονομικό έτος 2013 έκτακτη εισφορά, ενώ μειώθηκαν και οι τιμές που πωλούν το ρεύμα.

Στο μεταξύ, στο σεμινάριο που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φοροτεχνικών για τη φορολογία φυσικών προσώπων έγιναν σημαντικές αναλύσεις.

Οπως αναφέρθηκε, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, του ειδικού καθεστώτος αλλά και όσοι είχαν εισπράξει αγροτικές αποζημιώσεις πρέπει να υποβάλλουν Ε3. Αν κάποιος φορολογούμενος έχει έναν αγρό με ελιές και απλά ιδιοχρησιμοποιεί τις ελιές δεν υποβάλλει Ε3. Αν όμως ο ίδιος φορολογούμενος λαμβάνει κάποια επιδότηση, τότε πρέπει να υποβάλλει Ε3.

Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά αγροτών, ειδικά για το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100KW, ο ως άνω ορισμός της αγροτικής δραστηριότητας ισχύει και για λόγους φορολόγησης του προαναφερόμενου εισοδήματος.

Οσοι από τους φορολογούμενους δεν είχαν ποτέ δραστηριότητα θα πρέπει να προσέλθουν στο τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ. προκειμένου να δηλωθεί η δραστηριότητα έτσι ώστε να τους ανοίξει το έντυπο Ε3.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου