ΤΟΠΙΚΑ

Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις οι λογιστές αν δεν δοθεί παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

προειδοποιούν-με-κινητοποιήσεις-οι-λ-414562

Με κινητοποιήσεις προσανατολίζονται να απαντήσουν οι Οικονομολόγοι – Λογιστές Ν. Μαγνησίας στο υπουργείο Οικονομικών, που αρνείται να δώσει παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και να ανοίξει την εφαρμογή του συστήματος.

Σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΟΛ Μαγνησίας προχθές το βράδυ αποφασίστηκε η σύγκληση σε Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΟΛ, την Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα με θέμα «την οργάνωση της μορφής του αγώνα και των κινητοποιήσεων ενάντια στην εμπαιγμό και την ανάλγητη στάση του Υπουργείου Οικονομικών απέναντι στον επαγγελματία λογιστή, αυτόν που ετοιμάζει, καταχωρεί, αποστέλλει και υλοποιεί πλέον ότι η Δημόσια Διοίκηση δεν μπορούσε επί σειρά ετών να καταφέρει μέσω των υποδομών της».

Ο πρόεδρος του ΣΟΛ Μαγνησίας, Αριστείδης Παπανδρέου, εξέφρασε ήδη στη νέα Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους υπεύθυνους του γραφείου της, τη δυσαρέσκεια των μελών του Συλλόγου και απαίτησε να εφαρμοστεί και το πνεύμα του νόμου και όχι μόνο το γράμμα.

Οπως εξηγεί ο ίδιος: «Οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέσα σε εφτά μέρες από το άνοιγμα της εφαρμογής όταν ο Νόμος προβλέπει τη διεκπεραίωση σε 60 μέρες. Τις προηγούμενες χρονιές που η καταχώρηση και εκκαθάριση γινόταν από τις Δ.Ο.Υ. η διαδικασία ολοκληρωνόταν τέλη Οκτωβρίου. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί πανελλαδικά η υποβολή τουλάχιστον 100.000 φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών μας έχει φορτώσει όλη τη δουλειά που έκαναν οι Δ.Ο.Υ. μετατρέποντάς μας σε άμισθους υπαλλήλους χωρίς να δίνουν καμία σημασία στα αιτήματά μας».

Στο μεταξύ, στη Γενική Συνέλευση θα κληθούν τα μέλη του ΣΟΛ να υπογράψουν τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών Φοροτεχνικών ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του υπουργείου Οικονομικών για παραβίαση μεταξύ άλλων των άρθρων 1,2 και 3 των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του άρθρου 22 του Συντάγματος.

Οπως μεταξύ άλλων σημειώνει η Διαδικτυακή Ομάδα: «Με υπαιτιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων και όχι με υπαιτιότητα των φορολογουμένων και των λογιστικών γραφείων, το TAXIS άνοιξε με καθυστέρηση 48 ημερών (20/3 αντί 1/2 που προβλέπει ο φορολογικός Νόμος).

2) Δεν φταίνε οι φορολογούμενοι που δεν βοήθησαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες (ΙΚΑ,ΟΓΑ,ΟΑΕΕ κλπ) προκειμένου να αποστείλουν εγκαίρως (μέχρι 28/3) τα ηλεκτρονικά αρχεία συντάξεων και παρακρατούμενων φόρων.

3) Οι φορολογούμενοι δεν έχουν την ευθύνη για τα πολλά λάθη που διαπιστώθηκαν με βεβαιώσεις ασφαλιστικών ταμείων που δεν αποτυπώθηκαν σωστά λόγω λάθους ΑΦΜ και άλλων ελλείψεων των ηλεκτρονικών τους αρχείων αλλά και για τις συχνά μεγάλες διαφορές στα έσοδά τους από αναδρομικά, τόκους καταθέσεων κλπ».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου