ΤΟΠΙΚΑ

Δέκα χρόνια πτήσεις ζωής

δέκα-χρόνια-πτήσεις-ζωής-451162

Για έφηβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους ταξιδεύει μαζί τους στα …δύσκολα το ΚΕΘΕΑ Πιλότος

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» στο Βόλο. Με αυτή την αφορμή οργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις, με στόχο να ενημερώσει το κοινό για τις υπηρεσίες που παρέχει, να προσκαλέσει ανθρώπους να το αξιοποιήσουν για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να ενδυναμώσει τη δικτύωση με φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες για την προώθηση και βελτίωση του έργου. Με κεντρικό σύνθημα «Η δύναμη ν’ αλλάζεις» οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Πέμπτη 26 Ιουνίου-Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών- με μία μεγάλη συναυλία στο Ανοικτό Δημοτικό θέατρο Βόλου με τις Ελένη Τσαλιγοπούλου και Μελίνα Κανά.

Το Πρόγραμμα Εγκαιρης Παρέμβασης και Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» για έφηβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους ξεκίνησε ως μονάδα εφήβων το 2003 στο Βόλο και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών απαντώντας σε αιτήματα και ανάγκες όλης της Θεσσαλίας, εξηγεί για την ομάδα προσωπικού του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ Γιάννης Μίλτος.

Αποδέκτες των ευέλικτων υπηρεσιών του, όπως υπενθυμίζει, είναι έφηβοι, αλλά και ενήλικες που παρουσιάζουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου ή βρίσκονται σε κάποιο στάδιο πειραματισμού, χρήσης, κατάχρησης ή και εξάρτησης από ουσίες. Με άξονες την αυτοδιαχείριση, την αυτοβοήθεια και την αλληλοβοήθεια για την ατομική αλλαγή και την ανάπτυξη κοινωνικής δράσης, παρέχει υπηρεσίες δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και λίστες αναμονής, χωρίς χρήση φαρμάκων ή υποκαταστάτων, με σεβασμό στο απόρρητο και τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας του περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι (έφηβοι, ενήλικες, γονείς) δέχθηκαν υπηρεσίες συμβουλευτικής, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας και επανένταξης.

«Παράλληλα, επιδίωξε συστηματικά την ανάπτυξη δικτύων με φορείς, υπηρεσίες, οργανισμούς, ομάδες και απλούς ανθρώπους στοχεύοντας κατ’ αρχήν στην παροχή περισσότερων και πιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τα μέλη σε ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, νομικής υποστήριξης, εκπαίδευσης/κατάρτισης, προώθησης στην απασχόληση και ταυτόχρονα στην κοινωνική αναφορά και συμμετοχή, με την ανάπτυξη συλλογικών μορφών εθελοντικών δράσεων και κοινωνικής παρέμβασης», τονίζει ο Γιάννης Μίλτος.

Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Ο ίδιος προσθέτει: Οι συνθήκες της συνεχιζόμενης κοινωνικής και οικονομικής ύφεσης ευνοούν την εκδήλωση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στην οικογένεια και το σχολείο, καθώς και τις διάφορες μορφές εξάρτησης. Ως αποτέλεσμα, αιτήματα από σχολικές κοινότητες για παρεμβάσεις ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης προς το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο.

Η ομάδα προσωπικού του προγράμματος, παρά τη στενότητα σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που έχει να αντιμετωπίσει, σχεδιάζει μια νέα δομή που θα ξεκινήσει την πιλοτική της δράση τη σχολική χρονιά 2014- 2015. Θα στοχεύει στην προαγωγή της πρόληψης και στην ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (π.χ. σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ,ΕΠΑΛ , σχολεία 2ης Ευκαιρίας) αλλά και σε ευαίσθητους πληθυσμούς σε συνεργασία με το Ιδρυμα Αγωγής και τις Επιμελήτριες Ανηλίκων Βόλου και Λάρισας. Η έμφαση θα δοθεί στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ομάδων και ατόμων με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σε προγράμματα κοινοτικής παρέμβασης και ανάπτυξης.

Η νέα αυτή δομή θα βρει στέγη στο βιομηχανικό κτίριο κληροδοτήματος «Στρεφτάρη», το οποίο έχει εκμισθωθεί από το ΚΕΘΕΑ και πρόκειται να ανακατασκευαστεί με πόρους από το ΕΣΠΑ. Στο ίδιο κτίριο θα λειτουργήσει ξενώνας βραχείας φιλοξενίας εφήβων και νεαρών ενηλίκων, που δεν διαθέτουν υποστηρικτικό περιβάλλον στην πόλη του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου