ΤΟΠΙΚΑ

Προσαρμογές ενοικίων στην εμπορική αγορά

προσαρμογές-ενοικίων-στην-εμπορική-α-435924

Αδεια καταστήματα, άδειες ταμειακές μηχανές και καταστήματα που κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η εμπορική αγορά του Βόλου βιώνει έντονα την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα, με τους δρόμους της Ερμού πολλές από τις ώρες της ημέρας να έχουν νεκρώσει… Την ίδια στιγμή ακόμα και στην Ερμού, τον εμπορικότερο δρόμο της βολιώτικης αγοράς, τα λουκέτα κάνουν την εμφάνισή τους το ένα μετά το άλλο, καθώς οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα ποσά που ζητούν οι ενοικιαστές.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με επιστολή που απέστειλε στην εκπρόσωπο των ιδιοκτητών ακινήτων Μαγνησίας ζήτησε να γίνει η σχετική ενημέρωση των ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων του Βόλου για τη συνάντηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, όπου με κοινή τους δήλωση και έντονα διαπιστωμένο το δυσμενές οικονομικό κλίμα για το εμπόριο, καλούν όλους τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων να υπάρξει συνεργασία και να καταβληθεί κοινή προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να διατηρηθούν οι υπάρχουσες εμπορικές επιχειρήσεις και να στηριχτούν ιδιαίτερα οι τοπικές αγορές.

«Πρέπει και εμείς να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, πάντα φυσικά μετά από κοινή απόφαση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων Μαγνησίας, στην κατεύθυνση διευκόλυνσης των εμπόρων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλέκος Μαγαλιός.

Ουσιαστικά αίτημα του συλλόγου είναι οι ιδιοκτήτες να προβαίνουν πλέον, όταν κρίνεται φυσικά αναγκαίο, σε συμφωνία και προσαρμογή των ενοικίων, με στόχο, μέσα στη σημερινή κρίση, να μη χαθεί ούτε ένας από τους υπάρχοντες ενοικιαστές.

Μάλιστα για το λόγο αυτό οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Εμπορικού Συλλόγου Μαγνησίας, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί επειγόντως σε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και ειδικότερα αίτημα αποτελεί η αύξηση του χρόνου διάρκειας των μισθώσεων των ακινήτων ΝΠΔΔ στα 12 έτη, όπως ισχύει και για τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων του ιδιωτικού τομέα, να καθοριστεί το 6% ως γενικό ελάχιστο ύψος μισθώματος όλων των ακινήτων του δημόσιου τομέα αλλά και με διάταξη νόμου, να επιτραπεί γενικότερα στα διοικητικά συμβούλια των ΝΠΔΔ, ασφαλιστικών ταμείων, ιδρυμάτων, ΟΤΑ κ.λ.π. με ειδικά αιτιολογημένες αποφάσεις τους να διαπραγματεύονται και να καθορίζουν ή να αναπροσαρμόζουν τα μισθώματα των κάθε είδους μισθώσεων των ακινήτων τους στο επίπεδο των σήμερα διαμορφωμένων μισθωμάτων παρομοίων ακινήτων της ίδιας περιφέρειας, έτσι ώστε να μην παρακωλύεται η εκμίσθωσή τους και να μην εξαναγκάζονται σε αποχώρηση οι υπάρχοντες ενοικιαστές λόγω υψηλών και δυσβάστακτων ενοικίων.

Τέλος αναφορικά με τα κληροδοτήματα αίτημα αποτελεί η αλλαγή της ισχύουσας διαδικασίας εκμισθώσεως των ακινήτων των κληροδοτημάτων, αφού καθιστά πρακτικά δυσχερέστατη έως αδύνατη όχι μόνον την εκμίσθωσή τους, αλλά και οποιαδήποτε ευελιξία στην κατάλληλη προσαρμογή του μισθώματος.

Εν τω μεταξύ ξεκινούν οι εκπτώσεις και σε τρίτεκνους και πολύτεκνους
στην προσπάθειά των εμπόρων να τονώσουν με κάθε τρόπο την αγοραστική κίνηση. Ήδη έγινε η καταγραφή των επιχειρήσεων που θα μετέχουν, ενώ το Επιμελητήριο στο οποίο εστάλη η λίστα των καταστημάτων ανέλαβε να ενημερώσει τα μέλη των Συλλόγων Τριτέκνων και Πολυτέκνων.

Η έκπτωση θα παρέχεται με την επίδειξη σχετικής κάρτας. Να αναφερθεί πως δεν ισχύει για είδη που είναι σε προσφορά και θα ισχύσει για το επόμενο διάστημα μέχρι την επίσημη ημερομηνία έναρξης των θερινών εκπτώσεων στις 15 Ιουλίου. Πρόθεση πάντως του Εμπορικού Συλλόγου είναι εφόσον υπάρξει η σχετική ανταπόκριση από το αγοραστικό κοινό να συνεχιστεί το μέτρο.

Κλειστά του Αγίου Πνεύματος
Τη Δευτέρα 24 Μαΐου ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος τα καταστήματα της εμπορικής αγοράς του Βόλου και της Νέας Ιωνίας θα παραμείνουν κλειστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου