ΤΟΠΙΚΑ

Το ‘ριξαν όλοι στο στριφτό!

το-ριξαν-όλοι-στο-στριφτό-851206

Το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο την υγεία, αλλά πλέον σοβαρά και την τσέπη!!! Φωτιά και λαύρα …. θα είναι οι νέες τιμές. Οι απανωτές αυξήσεις στις περισσότερες μάρκες τσιγάρων έχουν προκαλέσει απανωτά οικονομικά «σοκ» στους θεριακλήδες και του Βόλου.
Ο συνολικός φόρος αναμένεται να αυξηθεί από 65% στο 67% και επιπλέον προσμετράται η  αύξηση του πάγιου από΄7,5% στο 10%, η αύξηση του ΦΠΑ από 21% στο 23%!!!
 
 

 

Τα φθηνότερα τσιγάρα πλέον θα τιμώνται από 2,90 μέχρι 3 ευρώ και οι πιο δημοφιλείς μάρκες πετάνε… στα ύψη. Από 4,80 μέχρι 5 ευρώ!!! Ειδικότερα σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τα τσιγάρα που πωλούνταν 2,40 και 2,50 θα φτάσουν μέχρι 3 ευρώ. Τα πακέτα των 3,80 ανεβαίνουν στα 4,80 ευρώ, των 3,90 ευρώ στα 5 ευρώ ενώ των 2,90 ευρώ θα πωλούνται από 3,20 ευρώ μέχρι 3,30 ευρώ.
Το πρώτο διάστημα και μόλις άρχισαν να φτάνουν στα ράφια τα πακέτα με τις  προηγούμενες αυξημένες τιμές… οι περισσότεροι έδειχναν ότι αντέχουν στην νέα οικονομική πίεση. Τις τελευταίες όμως  δύο εβδομάδες η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Όσοι επιμένουν στο κάπνισμα ήδη αναζητούν άλλες εναλλακτικές λύσεις μετά την ανακοίνωση της επιβολής της νέας φορολογίας. Ήδη μάλιστα καταγράφεται ραγδαία αύξηση στη ζήτηση του καπνού… στα περίπτερα και να καπνοπωλεία του Βόλου.
Η πλειοψηφία των Βολιωτών καπνιστών μέχρι τώρα αγόραζε τις γνωστές μάρκες. Από τα 3,20 ευρώ το πακέτο αρχικά τιμήθηκε 3,60 και μετά ξεκίνησε η «ανηφόρα».
Τα περισσότερα πακέτα ευρείας κατανάλωσης έχουν φτάσει μέχρι 3,90 ευρώ… χωρίς ακόμη να έχει προβλεφθεί η νέα αύξηση.
Οι «καπνιστές» άρχισαν να ψάχνονται όπως λένε  περιπτερούχοι και καπνοπώλες του Βόλου. Το αντιλαμβάνεται κανείς καθημερινά… Το διαπιστώνουν οι ίδιοι στους τζίρους τους. Και η αγορά τσιγάρων γίνεται πλέον μετά από «έρευνα αγοράς».
Δεν είναι τυχαίο ότι σε τρία κεντρικά περίπτερα που σταμάτησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ η ζήτηση του καπνού αυξήθηκε κατά 40% τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα απαραίτητα σύνεργα, χαρτάκια και μηχανάκι… απαραίτητα «πολεμοφόδια» πλέον για τους καπνιστές.
 
«Κάνουν έρευνα…. στο ράφι
Επτά στους δέκα καπνιστές στο Κέντρο Τύπου και καπνοπωλείο της οδού Ιωλκού με Αργοναυτών, άλλαξαν ήδη συνήθειες. Αγοράζουν καπνό… που συμφέρει κιόλας. Με ένα πακέτο καπνό ακόμη και οι θεριακλήδες την βγάζουν για δύο ημέρες. Που 4,30 ευρώ μαζί με τα χαρτάκια που 3,90 το κάθε πακέτο…
«Υπάρχουν πολλοί πελάτες που έχουν ήδη αρχίσει και το σκέφτονται. Αρκετοί προτιμούν πλέον να αγοράσουν καπνό ή πολύ φτηνά τσιγάρα, αλλάζοντας μάρκα μετά από δεκαετίες, προκειμένου να γλυτώσουν τις νέες αυξήσεις» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βαγγέλης Σίμος, στο Κέντρο Τύπου και καπνοπωλείο στην οδό Ιωλκού με Αργοναυτών.
 
Η ίδια εικόνα και στο περίπτερο στην οδό Ιάσονος με Ιωλκού. «Η πιο μεγάλη ζήτηση καταγράφεται πλέον στα τσιγάρα που πωλούνται από 2,40 μέχρι 2,90 ευρώ» τονίζει ο Λευτέρης Καράμπας. Στο ίδιο περίπτερο η αύξηση στη ζήτηση του καπνού είναι σημαντική. Από 15 και 20 πακέτα καπνό, πωλούνται πλέον 30 μέχρι 40 πακέτα… γεγονός που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.
 
Ο,τι φθηνότερο…
«Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει ανεπανόρθωτα τους συμπολίτες μας (με περικοπές στους μισθούς, ανεργία, αύξηση σε άμεσους και έμμεσους φόρους), που ήδη αναθεωρούν την καταναλωτική τους συμπεριφορά στα καπνικά και όχι μόνο προϊόντα και στρέφονται σε φθηνότερα σήματα ακόμα και σε λαθραία προϊόντα, γεγονός που αλλάζει άρδην τις ισορροπίες της αγοράς» επεσήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των περιπτερούχων Κων. Κόγιας.
Οι περιπτερούχοι είχαν ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, έτσι ώστε να παράγονται περιθώρια κέρδους που να εγγυώνται την επιβίωση του δικτύου, δεδομένου ότι ποτέ δεν επιβάρυναν -όπως υποστηρίζουν- κανένα προϋπολογισμό, αλλά ούτε και είχαν κάποιο ειδικό προνόμιο.
Φυσικά δεν εισακούστηκαν.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου