ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνονται διαρκώς τα συσσίτια

αυξάνονται-διαρκώς-τα-συσσίτια-442726

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των συμπολιτών κάθε ηλικίας, οι οποίοι λόγω οικονομικών προβλημάτων καταφεύγουν στα Σπίτια Γαλήνης της τοπικής Εκκλησίας, αδυνατώντας να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Στην παρούσα δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς το ποσοστό καθώς μεταβάλλονται καθημερινά τα δεδομένα, αλλά η εμφανώς αυξητική τάση των 1.200 περίπου μερίδων φαγητού που διανέμονται σε καθημερινή βάση από τα Σπίτια Γαλήνης της Μητροπόλεως Δημητριάδος, σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο, είναι μια διαπίστωση που δημιουργεί αναμφίβολα προβληματισμό σχετικά με τις εξελίξεις που διαγράφονται στον ορίζοντα. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό εντάσσεται η σκέψη να παραταθεί κατά το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα η λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης και στην διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα ενισχύεται η λειτουργία των Πνευματικών Κέντρων που λειτουργούν. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν και νέα Πνευματικά Κέντρα, με την προοπτική διεύρυνσης και του αριθμού των Σπιτιών Γαλήνης που ήδη λειτουργούν σε είκοσι σημεία της περιοχής. Εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, θα αυξηθούν οι μερίδες φαγητού που διανέμονται καθημερινά, ενώ στις προθέσεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου είναι η μελλοντική δημιουργία Σπιτιών Γαλήνης σε κάθε ενοριακό ναό.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Ιγνάτιος «υπάρχει η σκέψη να παρατείνουμε όσο μπορούμε περισσότερο την λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης και μέσα στην θερινή περίοδο, ενώ το «Δος ημίν σήμερον» θα λειτουργεί ανελλιπώς και μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού». Ο προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας κάνει λόγο για «σαφή αυξητική τάση στις μερίδες φαγητού που διατίθενται σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας», ενώ όπως εκτιμά «το φθινόπωρο θα φανεί η πραγματική εικόνα των αναγκών που θα υπάρξουν μέσα στο χειμώνα». Αναξιοπαθούντες συμπολίτες οι οποίοι προς στιγμήν είχαν σταματήσει να σιτίζονται στα Σπίτια Γαλήνης επανέρχονται λόγω συνθηκών, ενώ έντονα προβληματισμένοι είναι και αρκετοί νέοι, οι οποίοι βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και αναγκάζονται κατ’ ανάγκη να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της δυσάρεστης πραγματικότητας που βιώνουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ανησυχητικά δεδομένα, το δίκτυο των είκοσι Σπιτιών Γαλήνης που ήδη λειτουργούν θα επιμεριστεί τις ανάγκες που ενδεχόμενα θα παρουσιαστούν και λόγω ανεργίας. Το συγκεκριμένο σημείο προβληματίζει ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά «φοβούμαι ότι θα υπάρξει μια τάση μετανάστευσης πτυχιούχων οι οποίοι πλέον απελπίζονται στο να βρουν εργασία στην Ελλάδα. Φοβούμαι, προσθέτει ο κ. Ιγνάτιος, ότι κάποιοι θα τολμήσουν να πάνε στο εξωτερικό». Παρ’ όλα ταύτα ο κ. Ιγνάτιος διατυπώνει την σκέψη ότι «το μεγάλο πρόβλημα θα ξεκινήσει από τα αστικά κέντρα, καθώς η επαρχία διαθέτει ακόμη μεγάλες αντοχές και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης». Εξαιρετικά σημαντική είναι, εξάλλου, η αλληλέγγυα διάθεση πολλών συμπολιτών, οι οποίοι συνδράμουν το φιλανθρωπικό και εν γένει κοινωνικό έργο της τοπικής Εκκλησίας και όπως επισημαίνει ο κ. Ιγνάτιος «ο κόσμος νιώθει ότι πρέπει να βοηθήσει το κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως και θέλω να πιστεύω ότι και στις δύσκολες στιγμές θα φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Θα υπάρξει μεγάλη αλληλεγγύη» καταλήγει ο Σεβασμιώτατος.

Αύξηση στο Δος ημίν

Ενδεικτική της νέας κοινωνικής κατάστασης που διαμορφώνεται στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα, είναι η εικόνα που παρουσιάζει το «Δος ημίν», καθώς όπως σημειώνει ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου, πρόεδρος του «Δος ημίν» και Γραμματέας της Μητροπόλεως π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου «υπάρχει αύξηση της τάξης του 20% στις μερίδες φαγητού που διατίθενται». Η αυξητική τάση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μερίδων που διατίθενται σε καθημερινή βάση στο πλαίσιο λειτουργίας του «Δος ημίν σήμερον», είναι σαφής και ευδιάκριτη, ενώ όπως επισημαίνει ο π. Χαρίλαος «οι μερίδες που προσφέρονταν πριν από καιρό ήταν 160 ημερησίως, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αυξητική τάση για να φτάσουμε τις 200. Υπάρχουν δηλαδή, εξηγεί, μέρες που διατίθενται 220 μερίδες και άλλες όπου προσφέρονται 180 μερίδες ημερησίως, ενώ είναι σαφώς αυξητική η τάση γενικότερα». Ανθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι και μη, προσέρχονται σε καθημερινή βάση στο κέντρο σίτισης που λειτουργεί στον υπόγειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του «Δος ημίν» δεν υπάρχει περιορισμός ηλικιών καθώς «έρχονται και νέα παιδιά και μεγαλύτεροι, αλλά και γενικά άνθρωποι από όλο το κοινωνικό φάσμα».

Τα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα συνεπάγονται ετοιμότητα από πλευράς της τοπικής Εκκλησίας και όπως τονίζει ο π. Χαρίλαος «πέρα από την ετοιμότητα επιβάλλεται και η έμπρακτη συμπαράσταση του λαού μας σε αυτό το έργο, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των πιστών. Θέλουμε δηλαδή και άλλους ανθρώπους να πλαισιώσουν την προσπάθεια αυτή και γι’ αυτό το τονίζουμε ιδιαιτέρως, διότι όταν υπάρχει προϋπολογισμός για 160 άτομα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αναγκαία η εντονότερη στήριξη του κόσμου, ιδιαίτερα τώρα που γίνεται αλματώδης η αύξηση των μερίδων φαγητού που διατίθενται».

Η αυξητική τάση είναι εμφανής σε όλα τα σημεία της Μητροπολιτικής περιφέρειας όπου λειτουργούν Σπίτια Γαλήνης, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής κρίσης, η οποία προβληματίζει πολλούς συνανθρώπους μας. Οι άνθρωποι που στελεχώνουν εθελοντικά την λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης, επί σειρά ετών, συνεχίζουν με την ίδια προσήλωση το έργο τους, εκφράζοντας ευθαρσώς την διάθεση εντατικοποίησης των προσπαθειών τους, αν και εφόσον χρειαστεί. Η σύγχρονη κοινωνική εικόνα των δεκάδων καθημερινών προβλημάτων, η εικόνα των ανθρώπων οι οποίοι προστρέχουν σε καθημερινή βάση στην Μητρόπολη ζητώντας οικονομική στήριξη, η εικόνα των ανθρώπων κάθε ηλικίας, νέων αλλά και ολόκληρων οικογενειών, που προσέρχονται στα Σπίτια Γαλήνης, συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα με άγνωστες προεκτάσεις, που απαιτεί συστράτευση δυνάμεων, μα πάνω απ’ όλα απόθεμα ψυχής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου