ΤΟΠΙΚΑ

Παρατείνεται η ισχύς των οικοδομικών αδειών

παρατείνεται-η-ισχύς-των-οικοδομικών-52887

Ανταπόκριση βρήκε το αίτημα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών

Ικανοποιήθηκε το αίτημα που υπέβαλε με επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πάνο Σκουρλέτη, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας προκειμένου να παραταθούν οι οικοδομικές άδειες που έληξαν και πέραν της 8ετίας, καθώς πολλά από τα έργα που αφορούσαν δεν ολοκληρώθηκαν, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, ενημέρωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας Αρχιτεκτονικών Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων ανακοίνωσαν στην Ομοσπονδία ότι στο «Αρ. Φύλλο της 21/216 τεύχος Α’ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4368/2016 (Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις) και σύμφωνα με το άρθρο 76 του κεφαλαίου ΣΤ’ (διατάξεις υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του δημοσιευθέντος Νόμου) καθορίζεται ότι «η ισχύς των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν σύμφωνα με το από 8/7/93 Π. Δ. (Δ’ / 795), ως και των αδειών δόμησης που εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4030/ 11 και λήγουν από 1/3/16 έως 31/12/17, παρατείνονται κατά τρία έτη».

Με την έκδοση του παραπάνω ΦΕΚ, υπογράμμισε ο ίδιος, παρατείνεται η ισχύς των οικοδομικών αδειών και των αδειών δόμησης που λήγουν από 1/3/16 έως και 31/12/17 κατά τρία έτη χωρίς να απαιτούνται ενέργειες των υπηρεσιών δόμησης, καθώς το εν λόγω έγγραφο κοινοποιήθηκε και προς τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Επικράτειας και το γραφείο του γενικού διευθυντή Πολεοδομίας.

Η ΟΕΒΕΜ παρενέβη για το θέμα στις 20 Ιανουαρίου 2016, καθώς μετά από διαμαρτυρίες που είχε από επαγγελματοβιοτέχνες ενέταξε την εν λόγω δράση στη μελέτη που είχε συντάξει ο επιστημονικός της συνεργάτης Γιάννης Φλιτρής. «Ενημερώθηκε με μεγάλη ικανοποίηση την εξέλιξη αυτή και ευχαριστεί το βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο για τις ενέργειές του» είπε ο κ. Πλαστάρας

«Στη Μαγνησία έχουν εκδοθεί πολλές οικοδομικές άδειες, οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν, λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια, αν και έχουν πληρωθεί από τον εργοδότη τα σχετικά παράβολα και οι σχετικές αμοιβές των μηχανικών, εκτός φυσικά της αμοιβής που αφορά την επίβλεψη υλοποίησης του οικοδομικού έργου» συμπλήρωσε.

Εξάμηνη παράταση

Στο μεταξύ, οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα δικαιούχων που εκκρεμούν οι υποθέσεις τους στις υγειονομικές επιτροπών των ΚΕΠΑ, θέμα το οποίο επρόκειτο να συζητήσει η ΟΕΒΕΜ σε επόμενο Διοικητικό της Συμβούλιο, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, πήραν τελικά εξάμηνη παράταση. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους, λόγω αναπηρίας, παρατείνεται για έξι μήνες. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι, πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου