ΤΟΠΙΚΑ

«Θα την πληρώσουν οι παλιοί μισθωτοί»

θα-την-πληρώσουν-οι-παλιοί-μισθωτοί-504533

«Κολαστήριο» περιμένει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εάν τελικά εφαρμοστούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν σε αποζημιώσεις και απολύσεις.

«Μας αντιμετωπίζουν πλέον σαν φτηνό κρέας» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, που προειδοποιεί ότι η κοινωνική έκρηξη που έρχεται θα είναι μεγάλη, αφού οι εργαζόμενοι πλέον αισθάνονται «φύσει και θέσει» αναλώσιμα υλικά.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι αποζημιώσεις για την απόλυση θα περικοπούν πλέον στο μισό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του και έχει να αντιπαλέψει εκτός από την ανεργία -σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον- και την ανέχεια.

Από 4 απολύσεις που όριζε το διευθυντικό δικαίωμα γίνονται πλέον 5 μηνιαίως, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο σε επιχειρήσεις μέχρι 30 άτομα ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να τηρήσει κανένα πλαφόν, δηλαδή ελεύθερες απολύσεις.

Από εκεί και πέρα θεωρούνται «μέσα στα περιθώρια του νόμου» 5 απολύσεις το μήνα στις επιχειρήσεις μέχρι 150 άτομα (ήταν 4 μέχρι 200 άτομα) και 4% για τις μεγαλύτερες εταιρίες.

Όσον αφορά στη διευθέτηση των συλλογικών διαφορών με τη διαδικασία ΟΜΕΔ, όπου προσέφευγαν πολλές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα προκειμένου να υποχρεώσουν τους εργοδότες να τηρήσουν συλλογικές συμβάσεις ή να υλοποιήσουν τις συμφωνίες για αυξήσεις, με τη ρύθμιση που προωθείται η προσπάθεια θα εξαντλείται στη Μεσολάβηση. Εάν το αποτέλεσμα αυτής δεν γίνεται δεκτό από τον εργοδότη, ο σύλλογος εργαζομένων δεν θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει, όπως γινόταν μέχρι τώρα, μονομερώς στη Διαιτησία. Θα απαιτείται για να γίνει αυτό διαιτητής κοινής αποδοχής.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις από απόλυση με το «ψαλίδι» που αναμένεται ουσιαστικά οι εργοδότες οι οποίοι θα πετούν έτσι στον δρόμο εργαζομένους μετά από δεκαετίες απασχόλησης και προσφοράς, έχοντας μάλιστα την διακριτική ευχέρεια να τους καταβάλλουν την αποζημίωση σε δόσεις μέσα σε εξάμηνο και χωρίς προκαταβολή!!!

Εργασιακός μεσαίωνας

«Θα την πληρώσουν οι παλιοί μισθωτοί», εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Ενεκα της μείωσης της οφειλόμενης λόγω απόλυσης αποζημίωσης σε συνδυασμό με τον καθορισμό για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους κατώτατου μισθού χαμηλότερου κατά 20% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται για τους λοιπούς, θα ωθήσει τους εργοδότες να απολύουν παλαιότερους μισθωτούς και να προσλαμβάνουν νεώτερους που θα είναι σημαντικά φθηνότεροι και έτσι μειώνεται το κόστος λειτουργίας ενός εργοστασίου ή μίας επιχείρησης.

Οι παγίδες όμως δεν σταματούν εδώ, έτσι όπως τουλάχιστον έχουν εξετάσει τις διατάξεις μέχρι στιγμής τα συνδικάτα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι τώρα νομοθεσία, οποιαδήποτε απόλυση ήταν άκυρη εάν δεν είχε προκαταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση. Με τη ρύθμιση του μνημονίου που αναμένεται να ισχύσει τώρα, η απόλυση θα είναι νομικώς έγκυρη, έστω και αν δεν έχει καταβληθεί η αντιστοίχως προβλεπόμενη αποζημίωση, αφού ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να καταβάλλει την αποζημίωση σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να μπορεί να καταβληθεί ένα μήνα μετά την απόλυση. «Πρόκειται για πρωτόγνωρες διατάξεις που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε επ’ ουδενί» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΕΚΒ. «Δεν είναι δυνατόν επειδή η τρόικα επέβαλε τις απόψεις της οι εργαζόμενοι να συνυπογράψουν την καταδίκη τους. Είτε πρόκειται για παλαιούς μισθωτούς είτε για νεοπροσλαμβανόμενους».

Πού να βρούνε το δίκιο τους;

Μέχρι τώρα τόσο εργαζόμενοι μεμονωμένα, όσο και τα συνδικάτα με τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου Βόλου, με τριμερείς συναντήσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας ακόμη και στο Υπουργείο Εργασίας προσπαθούν να ανατρέψουν απολύσεις, να δικαιωθούν εργαζόμενοι και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Τις περισσότερες φορές στα πορίσματά της η Επιθεώρηση δικαιώνει την επιχειρηματολογία των συνδικάτων, όταν μάλιστα εγνωσμένα οι επιχειρήσεις έχουν να παρουσιάσουν κερδοφορία και αποδεικνύεται ότι δεν έχουν τηρηθεί τα κριτήρια που προβλέπει η εργατική νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υπάρχουν φυσικά και υποθέσεις που έχουν δικαιωθεί απολυμένοι μετά από δικαστική προσφυγή και έχει υποχρεωθεί ο εργοδότης να ανακαλέσει την απόλυση, επαναπροσλαμβάνοντας τους εργαζόμενους. Δεν λείπουν βέβαια και περιπτώσεις όπου με διάφορα «τρικ» η επιχείρηση, αφού ανακάλεσε την απόλυση, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα «ξεφορτώθηκε» ξανά τους ίδιους εργαζόμενους με νέα απόλυση.

«Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο χάος και αισθανόμαστε ότι βαλλόμαστε από παντού, πώς είναι δυνατόν να δεχτούμε τώρα πιο επαχθείς ρυθμίσεις;» αναρωτιέται ο κ. Παπαδημόπουλος, προβλέποντας όξυνση στις σχέσεις των κοινωνικών εταίρων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου